Chris Potter

Faktaboks

Chris Potter
Uttale
pˈåtə
Født
1. januar 1971, Chicago, USA

Artikkelstart

Chris Potter er en saksofonist og bandleder fra Chicago, USA. Han er en av samtidens mest toneangivende jazzmusikere og blir av mange regnet for å ha en posisjon som etterfølger i rekken av store tenorsaksofonister som John Coltrane, Wayne Shorter og Michael Brecker.

Potters spillestil har tydelige røtter i den amerikanske jazztradisjonen, men inneholder også innslag fra relaterte sjangre som fusion, blues og funk. I tillegg til tenorsaksofonen, som er hans hovedinstrument, er han også kjent for å spille blant annet fløyter, bassklarinett og sopransaksofon.

Ved siden av sin karriere som soloartist har han også en lang merittliste som medvirkende musiker i en rekke sammenhenger. Dette inkluderer blant annet omfattende turné- og innspillingsvirksomhet med musikalske størrelser som Steely Dan, Paul Motian, Dave Holland, Herbie Hancock og Pat Metheny. I tillegg til sine egne prosjekter har dette virket blant annet resultert i over hele 200 albumutgivelser.

Chris Potter har mottatt en rekke utmerkelser. Blant disse finner vi for eksempel den store danske Jazzpar-prisen (som han ble tildelt i år 2000), flere Grammy-nominasjoner, samt kritikerpriser fra fagblader som Jazztimes og Downbeat.

Bakgrunn og utdannelse

Utgivelser

1992 (Criss Cross)

Presenting Chris Potter

1993 (Concord Jazz)

Concentric Circle

1994 (Concord Jazz/ Concord)

Pure

1995 (Criss Cross)

Sundiata

2002 (Verve)

Traveling Mercies

1997 (Concord Jazz)

Unspoken

1998 (Concord Jazz)

Vertigo

2001 (Universal/Verve)

Gratitude

2001 (Storyville)

This Will Be: the Jazzpar Prize

1996 (Concord Jazz)

Moving In

2004 (Sunnyside)

Lift: Live at the Village Vanguard

2006 (Sunnyside)

Underground

2007 (Sunnyside)

Song For Anyone

2007 (Sunnyside)

Follow the Red Line (Underground)

2009 (Artistshare)

Ultrahang (Underground)

2011 (EMI)

Transatlantic

2012 (ECM)

The Sirens

2015 (ECM)

Imaginary Cities

Chris Potter ble født i Chicago, Illinois, men bodde det meste av oppveksten i Colombia, South Carolina. I sin tidlige barndom lærte Potter først å spille både gitar og piano, men flyttet senere fokuset over til saksofonen. Hans talent som ung saksofonist ble tidlig lagt merke til (av blant annet jazzpianisten Marian McPartland), og han spilte jevnlig konserter med profesjonelle musikere allerede som tenåring.

Da Potter var 18 år flyttet han til New York og begynte sine formelle musikkstudier ved the New School og Manhattan School of Music. Kort tid etter Potters ankomst til New York var han å regne som en integrert del av jazzmiljøet i byen.

Utgivelser

Debutalbumet ”Presenting Chris Potter” (1992, Criss Cross records) markerte starten på en lang rekke utgivelser med Potter i rollen som saksofonist, komponist og bandleder. Senere har hans musikk blitt utgitt på flere forskjellige plateselskaper, inkludert Concord Jazz, Verve/Universal, Sunnyside og Artistshare. I 2013 albumdebuterte Potter som bandleder for det tyske plateselskapet ECM med The Sirens. Oppfølgeralbumet, Imaginary Cities, kom i starten av 2015.

De instrumentelle besetningene i Potters egne utgivelser varierer fra mindre jazz- og funkensembler til storband og klassiske kammerorkestre, og er vitner om en artist som trekker fra en bred palett av musikalske innflytelser. Nettopp denne sjangermessige bredden, samt hans instrumentelle virtuositet, fremstår som to av hovedpilarene i det musikalske uttrykket.

Chris Potter Underground

Underground er et prosjekt Potter har vendt tilbake til ved flere anledninger. Bandet spiller funk- og grooveorientert musikk med en improvisatorisk tilnærming. Gjennom flere utgivelser vises det til et tydelig musikalsk konsept som også reflekteres i bandets medlemmer. I tillegg til Chris Potter på diverse saksofoner og bassklarinett, består bandet av Adam Rogers på el-gitar (tidligere Wayne Krantz), Craig Taborn på Fender Rhodes (elektrisk piano) og Nate Smith på trommer.

Utvalgte utgivelser

  • Vertigo (1998, Concord)
  • Traveling Mercies (2002, Verve)
  • Song for Anyone (2007, Sunnyside)
  • Ultrahang (2009, Artistshare)
  • Imaginary Cities (2015, ECM)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg