Chris Potter av Julien Lagarde. CC BY 2.0

Chris Potter er en saksofonist og bandleder fra Chicago, USA. Han er en av samtidens mest toneangivende jazzmusikere og blir av mange regnet for å ha en posisjon som etterfølger i rekken av store tenorsaksofonister som John Coltrane, Wayne Shorter og Michael Brecker

Potters spillestil har tydelige røtter i den amerikanske jazztradisjonen, men inneholder også innslag fra relaterte sjangre som fusion, blues og funk. I tillegg til tenorsaksofonen, som er hans hovedinstrument, er han også kjent for å spille blant annet fløyter, bassklarinett og sopransaksofon.

Ved siden av sin karriere som soloartist har han også en lang merittliste som medvirkende musiker i en rekke sammenhenger. Dette inkluderer blant annet omfattende turné- og innspillingsvirksomhet med musikalske størrelser som Steely Dan, Paul Motian, Dave Holland, Herbie Hancock og Pat Metheny. I tillegg til sine egne prosjekter har dette virket blant annet resultert i over hele 200 albumutgivelser.

Chris Potter har mottatt en rekke utmerkelser. Blant disse finner vi for eksempel den store danske Jazzpar-prisen (som han ble tildelt i år 2000), flere Grammy-nominasjoner, samt kritikerpriser fra fagblader som Jazztimes og Downbeat.

Utgivelser Forstørr Forminsk

 1. 1992 (Criss Cross)

  Presenting Chris Potter

 2. 1993 (Concord Jazz)

  Concentric Circle

 3. 1994 (Concord Jazz/ Concord)

  Pure

 4. 1995 (Criss Cross)

  Sundiata

 5. 2002 (Verve)

  Traveling Mercies

 6. 1997 (Concord Jazz)

  Unspoken

 7. 1998 (Concord Jazz)

  Vertigo

 8. 2001 (Universal/Verve)

  Gratitude

 9. 2001 (Storyville)

  This Will Be: the Jazzpar Prize

 10. 1996 (Concord Jazz)

  Moving In

 11. 2004 (Sunnyside)

  Lift: Live at the Village Vanguard

 12. 2006 (Sunnyside)

  Underground

 13. 2007 (Sunnyside)

  Song For Anyone

 14. 2007 (Sunnyside)

  Follow the Red Line (Underground)

 15. 2009 (Artistshare)

  Ultrahang (Underground)

 16. 2011 (EMI)

  Transatlantic

 17. 2012 (ECM)

  The Sirens

 18. 2015 (ECM)

  Imaginary Cities

Chris Potter ble født i Chicago, Illinois, men bodde det meste av oppveksten i Colombia, South Carolina. I sin tidlige barndom lærte Potter først å spille både gitar og piano, men flyttet senere fokuset over til saksofonen. Hans talent som ung saksofonist ble tidlig lagt merke til (av blant annet jazzpianisten Marian McPartland), og han spilte jevnlig konserter med profesjonelle musikere allerede som tenåring.  

Da Potter var 18 år flyttet han til New York og begynte sine formelle musikkstudier ved the New School og Manhattan School of Music. Kort tid etter Potters ankomst til New York var han å regne som en integrert del av jazzmiljøet i byen.

Debutalbumet ”Presenting Chris Potter” (1992, Criss Cross records) markerte starten på en lang rekke utgivelser med Potter i rollen som saksofonist, komponist og bandleder. Senere har hans musikk blitt utgitt på flere forskjellige plateselskaper, inkludert Concord Jazz, Verve/Universal, Sunnyside og Artistshare. I 2013 albumdebuterte Potter som bandleder for det tyske plateselskapet ECM med The Sirens. Oppfølgeralbumet, Imaginary Cities, kom i starten av 2015.

De instrumentelle besetningene i Potters egne utgivelser varierer fra mindre jazz- og funkensembler til storband og klassiske kammerorkestre, og er vitner om en artist som trekker fra en bred palett av musikalske innflytelser. Nettopp denne sjangermessige bredden, samt hans instrumentelle virtuositet, fremstår som to av hovedpilarene i det musikalske uttrykket.

Underground er et prosjekt Potter har vendt tilbake til ved flere anledninger. Bandet spiller funk- og grooveorientert musikk med en improvisatorisk tilnærming. Gjennom flere utgivelser vises det til et tydelig musikalsk konsept som også reflekteres i bandets medlemmer. I tillegg til Chris Potter på diverse saksofoner og bassklarinett, består bandet av Adam Rogers på el-gitar (tidligere Wayne Krantz), Craig Taborn på Fender Rhodes (elektrisk piano) og Nate Smith på trommer.

 • Vertigo (1998, Concord)
 • Traveling Mercies (2002, Verve)
 • Song for Anyone (2007, Sunnyside)
 • Ultrahang (2009, Artistshare)
 • Imaginary Cities (2015, ECM

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.