Faktaboks

Guido Cantelli
Uttale
cantˈelli
Født
27. april 1920, Novara, Italia
Død
24. november 1956, Orly, Frankrike
Guido Cantelli
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Guido Cantelli var en italiensk dirigent. Han var utdannet ved musikkonservatoriet i Milano og viste seg som en av de mest lovende dirigentene i sin generasjon.

Cantelli ble drept i en flyulykke i det karrieren var i ferd med å starte på alvor.

Utdannelse

Cantelli var født og oppvokst i Novara. Etter tidlig musikalsk utdannelse i hjembyen studerte han komposisjon og direksjon ved Giuseppe Verdi-konservatoriet i Milano fra 1939. Han hadde blant andre Arrigo Pedrollo og Antonio Votto som lærere, og fikk sitt komposisjonsdiplom i 1943.

Karriere

Cantelli debuterte som dirigent i 1943 med en oppsetning av La traviata av Giuseppe Verdi i Novara. Etter at de allierte hadde befridd Italia og andre verdenskrig var over, fikk han oppgaver ved den gjenåpnede La Scala-operaen i Milano. Arturo Toscanini overvar en forestilling, ble imponert og inviterte Cantelli til å dirigere NBC Symphony Orchestra i New York i 1949. Cantelli gjestet her frem til 1954.

Cantelli ble også godt mottatt som gjestedirigent ved New York-filharmonien og Boston Symfoniorkester. Han dirigerte Philharmonia Orchestra i London og flere andre av de mest kjente orkestrene i Europa, blant annet Wienerfilharmonien, og gjestet ved Festspillene i Salzburg og i Edinburgh.

Cantelli gjorde bemerkede innspillinger med musikk av blant andre Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Franz Schubert, César Franck og Claude Debussy.

En uke etter at han ble utnevnt som ny musikksjef ved La Scala i november 1956, omkom Cantelli i en flyulykke på Orly-flyplassen ved Paris. Musikkonservatoriet i Novara er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg