Faktaboks

Offisielt navn
Grøndahl & Søn
Også kjent som

Chr. Grøndahl

Grøndahls bogtrykkeri

Grøndahl & Søns Forlag

Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1812
Grøndahl & Søn i Munkedamsveien i 1935.

Grøndahl & Søn var et forlag og trykkeri i Oslo. Firmaet ble stiftet av Christopher Grøndahl i 1812, og i mer enn hundre år var selskapet et av landets viktigste i sine respektive bransjer.

Trykkeriet ble solgt i 1978. I 1990 ble forlaget kjøpt opp av Cappelen, og i 1999 ble merkenavnet Grøndahl avviklet.

Christopher Grøndahl

Christopher Grøndahl var en sterkt religiøs mann. Som ung praktiserte han som predikant. Sammen med Hans Nielsen Hauge reiste han i 1800 til København for å gå i boktrykkerlære. Etter at Grøndahl fikk svennebrev i 1803, gikk reisen videre til Kristiansand der han tok arbeid på et trykkeri. Grøndahl avanserte i gradene da han i 1809 ble avdelingsleder for trykkeriet til Niels Wulfsberg i hovedstaden.

Etablering

Forslag til de Forandringer i Kongeriget Norges Grundlov, som vilde blive nødvendige ved en Forening med Kongeriget Sverrig, ble trykket av Chr. Grøndahl i 1814.

I desember 1812 overtok Christopher Grøndahl driften av Wulfsbergs trykkeri. Kjøpesummen var 3649 riksdaler, som var et lån fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Bøker fra de første tiårene ble trykket med «Chr. Grøndahl» som firmanavn.

Grøndahl kunne etter etableringen titulere seg som «Kongelig privilegeret Bogtrykker», en ærverdig tittel som også Wulfsberg hatt. Adresse første året var Rådhusgaten 10. I 1815 flyttet firmaet til Tollbugata 27.

Produksjon

I 1814 fikk han ansvaret med å ferdigstille utkastet til Grunnloven med Sverige — «Aftrykt som Manuskript». Grøndahl påtok seg alle mulige andre oppdrag. Fra 1817 og i mange år var ukemagasinet Budstikken fast samarbeidspartner. Ellers er det enkelte fagområder som dominerer i rekken av publikasjoner, deriblant religiøse bøker, resolusjoner og lovtekster.

Ny ledelse

Etter Christopher Grøndahl døde i 1864, overtok sønnen Anders Grøndahl virksomheten. En tid etterpå begynte firmaet bruke Grøndahl & Søn som navn. I 1874 ble Anders sønn Carl Grøndahl tatt opp som kompanjong. I 1875 åpnet firmaet en bokhandel. Samtidig etablerte familien Grøndahl & Søns Forlag. En av de første publikasjonene på det nye forlaget var en bok om lovbestemmelser. Carl overtok trykkeriet og forlaget etter faren døde i 1890.

En svært alvorlig situasjon i firmaets historie var streiken blant typografer i 1889. Denne varte i 16 uker. Carl Grøndahl ble valgt inn i en komité som skulle forhandle med typografene. Sammen med Amadeus Schibsted lyktes han å løse situasjonen. Senere var Grøndahl aktiv ved stiftelsen av Norsk Arbeidsgiverforening, der han i 1900 ble valgt inn i sentralstyret. I 1903 ble søstersønnene Anders Grøndahl og Kristian Tandberg tatt opp som deleiere i familiefirmaet.

Forandringer i virksomheten

Fra Grøndahl & Søn sitt trykkeri i 1974.

Den tekniske utviklingen i trykkeribransjen var under kraftig utvikling på andre halvdel av 1800-tallet og utover 1900-tallet. Nye metoder ble stadig avløst for enklere å kunne sette bøker og trykksaker, deriblant ble blytyper i settekasser og håndsetting avløst av linjestøpningsmaskinen som bidro til forenkling i produksjonen.

For å kunne ekspandere virksomheten ble Steenske Trykkeri Johannes Bjørnstad A/S i 1935 tatt opp i selskapet. Samme år flyttet firmaet inn i et nyoppført industribygg i Munkedamsveien 35, Oslo.

I 1962 overtok femte generasjon virksomheten i Grøndahl & Søn. To år senere ble Finn P. Nyquist ny forlagssjef. Ikke lenge etterpå begynte selskapet føle på konkurransen fra utlandet. I 1978 valgte det familieeide selskapet å selge trykkeriet.

Virksomheten opphører

I 1990 ble forlaget overtatt av Cappelen forlag, men ble da fortsatt drevet som et selvstendig forlag. I 1991 ble Grøndahl & Søn slått sammen med Dreyers Forlag under navnet Grøndahl og Dreyers Forlag A/S. Det ble fullt ut eid av Cappelen. I 1999 ble Grøndahl og Dreyer oppløst og integrert i Cappelen, og merkenavnet er siden da ikke lenger i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nyquist, Finn P. (1987). Et moderne forlag med tradisjoner : Grøndahl & Søn 1812—1987, Grøndahl
  • Grøndahl & Søn : grunnlagt 1812: Bedriften idag, Grøndahl & Søn

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg