Christopher Grøndahl

Faktaboks

Christopher Grøndahl
Født
24. februar 1784, Ullensaker
Død
21. februar 1864, Christiania (nå Oslo)

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Christopher Grøndahl
Av /※.

Artikkelstart

Christopher Grøndahl var en norsk boktrykker, idealist, haugianer og grunnlegger av trykkeriet Grøndahl & Søn i 1812. Han var tidlig ute med å ta i bruk teknologiske nyvinninger, som hurtigpressen og dobbeltpressen. Trykkeriet hans produserte blant annet Norges lover, almanakker samt religiøse skrifter, som Martin Luthers lille katekisme og tekster av Hans Nielsen Hauge.

Bakgrunn

Christopher Grøndahl vokste opp i en religiøs familie som var nære venner av lekpredikanten Hans Nielsen Hauge. Han opptrådte selv som predikant før han var 15 år gammel. I 1800 dro han sammen med Hauge til København for å gå i boktrykkerlære ved et trykkeri som også trykket Hauges skrifter, Paul Herman Høeckes enkes trykkeri. Han fikk svennebrev i 1803 og dro så videre til Kristiansand for å arbeide i et annet trykkeri som også ga ut Hauges verk.

Startet trykkeri i Christiania

I 1809 ble han faktor (avdelingsleder) ved Niels Wulfsbergs trykkeri i Christiania. I 1812 overtok han driften, og fikk kongelig bevilgning til å drive eget trykkeri, som senere ble kjent under navnet Grøndahl & Søn. På den tiden fantes det bare to trykkerier i byen, og det var mangel på faglært arbeidskraft.

Grøndahl fikk snart et godt rykte for sin høye tekniske standard på trykksakene, og han var tidlig ute med nye teknologiske oppfinnelser. Som den første i Norge byttet han ut trepressen med en jernpresse. I 1840 var han også den første til å innføre hurtigpressen, og deretter dobbeltpressen i 1854.

Han var en idealist på flere områder. Han var en aktiv formidler av Hauges kristne bevegelse, han engasjerte seg i boktrykkerfagets organisasjoner og han var også en av dem som kjempet for Norges selvstendighet. I 1814 stilte han med en trykkpresse på Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg