Cádiz (provins i Spania)

Cartujanohester
Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Cádiz, ligger i den autonome regionen Andalucía og grenser mot Atlanterhavet i vest og Middelhavet i øst. Arealet er 7436 kvadratkilometer og innbyggertallet er 1 240 200 (2014). Hovedstaden er Cádiz. Andre større byer: Jerez de la Frontera, Algeciras, San Fernando og Sanlúcar de Barrameda.

Faktaboks

Uttale
kˈaðiþ
Også kjent som
lat. Gades

Den vestlige delen består av et lavtliggende sletteland, gjennomskåret av elvene Guadalete og Barbate, mens den østlige delen består av skogkledde fjellkjeder (1000–1500 meter over havet) som tilhører Penibéticofjellene.

Provinsen har et mildt middelhavsklima, med gode forhold for dyrking av blant annet vin, oliven, bomull, tobakk og sukkerrør. Mye jordbruksareal er irrigert. Ved kysten drives et betydelig fiske. Havsalt utvinnes nær byen Cádiz. Industrien er beskjeden, med har en viss tyngde innen luftfartindustrien, kjemisk industri og skipsverft.

Jerez de la Frontera er kjent for produksjon og eksport av sherry og brandy, og for sin rideskole med de berømte Cartujanohestene som sendes til den spanske rideskolen i Wien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg