Norsk adelsmann av trolig livlandsk opphav. Sannsynligvis født på godset Kapsheden (dagens Kapsede i provinsen Kurzeme i Latvia) i Kurland. Fødselsår ukjent. Faren var trolig Eberhard von Nettelhorst og moren født von Nolde. Gerlof kan også ha vært sønn i farens andre ekteskap med Catharina von Blomberg.

Gerlof var hoffjunker hos Christian 4. i perioden 1599-1607. Han skal ha fulgt kongen til Norge og fått Idd og Marker len i 1609, muligens slo han seg ned i landet først året etter. Gerlof ble sittende med lenet til sin død i 1643, men bodde for det meste på setegården Os i Halden.Han giftet seg for andre gang med Viveke (Vibeke) Bjelke rundt 1614.Til godsene hørte en rekke sager, og han utførte skurlast på eget skip.

Som lensherre hadde Gerlof militært ansvar under Kalmarkrigen 1611–13 og var i leiren ved Svinesund i juli 1611. Han ble sjef for Båhusiske infanteriregiment i 1628, og fra 1632 var han også toller ved Svinesund.

Gerlof Nettelhorst samarbeidet med svogeren Jens Bjelke for å styrke den norske adelens privilegier og deltok i en rekke adelsmøter. Gerlofs våpenskjold er på altertavla i Berg kirke ved Halden.

En Willum Nettelhorst som opptrådte i Norge en del ganger på midten av 1600-tallet, mellom annet som offiser og verge for en av Gerlofs sønner ved skiftet i 1643, kan ha vært bror av Gerlof.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.