Svinesund
Svinesund, sett fra svensk side. Bildet er tatt før bygging av ny E6.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Ringsdalsfjorden (Iddefjorden) med den nye Svinesundsbrua som åpnet i 2005. Broen fører E6 fra Norge (til høyre i bildet) til Sverige, og er her sett fra den gamle broen, som ligger noe lenger øst.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Svinesund er et gammelt fergested i Halden kommune, Østfold, på riksgrensen mellom Norge og Sverige, ved den ytre og trangeste delen av Iddefjorden (Ringdalsfjorden), vest for bysenteret.

Broen over Svinesund ble bygget i 1946, og en ny bro utenfor den gamle åpnet i 2005. E6 over Svinesund er den mest trafikkerte veien mellom Norge og Sverige. Strømmen under broen kan gjøre 3 knop.

Ved det tidligere fergestedet nede ved fjorden står fremdeles hovedbygningen, Søylegården, fra 1726, som rommet poststed og tollstasjon. Øst for den gamle broen ligger Hjelmkollen (117 meter over havet) med grensefestning på sørsiden, nedlagt i 1905.

Navnet er usikkert tolket; kan ha sammenheng med svear, det vil si «svenskesundet»; førsteleddet kan også være svin, brukt om skjær i sundet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Danielsson, Rolf & Arvid Johanson: Svinesund : bron, gränsfolket och historien, 1996, isbn 91-630-4446-3
  • Skovborg, Mogens: Gamle Svinesund : historien om et fergested, 2005, isbn 82-991262-9-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg