Georgij Zjukov

Faktaboks

Georgij Zjukov

Georgij Konstantinovitsj Zjukov

Uttale
ʒˈu-
Født
1. desember 1896
Død
18. juni 1974

Georgij Zjukov. Foto fra ca. 1943.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Georgij Zjukov var en sovjetisk offiser. Han var marskalk av Sovjetunionen og en av de viktigste generalene på alliert side under andre verdenskrig.

Zjukov hadde en lang karriere i den det russiske militæret, og deltok i både første verdenskrig og i borgerkrigen. Etter revolusjonen innehadde han en rekke kommandoposter i hæren, blant annet i Mongolia, Ukraina og på den finske fronten.

Andre verdenskrig

Etter den feilslåtte invasjonen av Finland og det påfølgende tyske angrepet på Sovjetunionen ble Zjukov utnevnt sjef for den vestlige fronten samtidig som han var generalstabssjef for Røde armé. Han ledet i 1941 forsvaret av Moskva da de tyske styrkene hadde nådd så langt frem som byens forsteder.

I 1942 og 1943 ledet Zjukov forsvaret av Stalingrad, hvor den tyske sjette armé ble omringet og fanget. Videre ledet han de sovjetiske styrkene gjennom Ukraina, Hviterussland og Polen i retning Berlin. Zjukov ledet så sammen med marskalk Ivan Konjev erobringen av Berlin i 1945.

Senere karriere

Zjukov var sovjetisk øverstkommanderende i Tyskland til han april 1946 ble «degradert» til sjef for Odessa militærdistrikt, etter sigende fordi Josef Stalin misunte ham hans popularitet. Etter Stalins død var Zjukov frem til 1957 medlem av sentralkomiteen i Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP), i 1957 medlem av presidiet og fra 1955 til 1957 forsvarsminister.

Etter initiativ fra Khrusjtsjov ble han 1957 fratatt sine verv i partiet og avsatt som forsvarsminister angivelig fordi han forsøkte å hindre partiets kontroll av de væpnede styrker. Hans memoarer utkom 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg