buntmaker

Artikkelstart

Buntmaker er en håndverker som sorterer og skjærer i løse pelsskinn og omdanner disse til et pelsplagg. En del av jobben er å holde vedlike eldre pelsplagg ved omsøm og reparasjoner. I tillegg tilbys rensing av pels og lagring på kjølelager om sommeren.

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk ‘pelsverk’

Opplæring til buntmaker består av to år i den videregående skolen, og to år i lære i bedrift. Læretiden avsluttes med svenneprøve. Med minst fem års allsidig praksis i faget og en teoretisk eksamen er det mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat. Siden 2010 har to kandidater gått opp til svenneprøven i faget og bestått. Med tilleggsutdanning er det også mulig å melde seg opp til mesterprøve i faget. Høsten 2020 er det 6 aktive pelsmestere i Norge.

Pelsvarehandlernes og Buntmakernes Landsforening ble stiftet 1926. De har senere slått seg sammen med Pelsmesterlauget og fremstår som en organisasjon som Pelshandlernes landsforening. I tillegg har de bransjeforeningen Pelsinform hvor både detaljister, håndverkere, grossister og pelsfarmere er representert.

Bedriftene kan være medlemmer av en arbeidsgiverorganisasjon som NHO Handel eller Virke. Lønnstakernes hovedorganisasjon er Fellesforbundet.

I Bergen var buntmakerfaget allerede på 1200-tallet et fullt utviklet byhåndverk. Fra å være et utpreget håndverk som krevde allsidig kjennskap til faget, går utviklingen i retning av sterk spesialisering og delvis industrialisering.

Antall aktive buntmakere synker. Per 2020 er det bare ett verksted igjen i Oslo.

Fagfornyelsen

Skolereformen Fagfornyelsen fører til nye nye læreplaner i alle fag på videregående nivå.

  • Endringene har ført til at VG1 design og håndverk har endret navn til VG1 håndverk, design og produktutvikling.
  • Fra høst 2021 endrer dagens VG2 design og tekstil navn til VG2 søm og tekstilhåndverk og fagene vil da få nye læreplaner.
  • Sømfagene som ligger under søm og tekstilhåndverk vil få innført nye læreplaner på VG3-nivå fra høst 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg