rojalist

Artikkelstart

Rojalist er en betegnelse som i Norge vanligvis brukes om enkeltpersoner og grupper som er tilhengere eller forsvarere av monarkiet som styreform, og kan dermed sidestilles med ord som 'kongetro', 'kongevennlig' eller 'monarkist'.

Faktaboks

Uttale
rojalˈist
Etymologi
av fransk royal, ‘kongelig’

Under borgerkrigen i England på 1600-tallet betegnet det de som støttet kongen mot parlamentet og Oliver Cromwell. En politisk bevegelse som i nyere tid har hevdet slike standpunkter er orangistene (se Oranien) i Belgia, Luxembourg og Nederland, som på 1800-tallet ønsket en gjenforening av de tre statene under én monark.

I snevrere betydning kan rojalister oppfattes som at de støtter at et bestemt fyrstehus skal styre et bestemt land, enten dette faktisk er tilfellet i dag eller et krav fra et tidligere regjerende fyrstehus. Eksempler på det første er tilhengerne i en del Commonwealth-land av å beholde den britiske monarken som statsoverhode. Eksempler på det siste er karlistene i Frankrike (også kalt legitimister) og Spania og orléanistene i Frankrike, dessuten FUNCINPEC-partiet i Kambodsja, Rastriya Prajatantra Party i Nepal og det iranske eksilpartiet CPI, som ønsker den forrige sjahens sønn Reza Pahlavi på tronen i et fremtidig konstitusjonelt monarki i Iran.

Les mer i Store norsk leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg