Georg Heinrich Barkhausen

Faktaboks

Georg Heinrich Barkhausen
Uttale
bˈarkhausen
Født
2. desember 1881, Bremen, Tyskland
Død
20. februar 1956, Dresden, DDR (nå Tyskland)

Artikkelstart

Heinrich Barkhausen var en tysk fysiker. Han er særlig er kjent for å ha oppdaget barkhauseneffekten, som danner noe av grunnlaget for domeneteorien for magnetisering av stoffer.

Barkhausen var født og vokste opp i Bremen. Han studerte ved Universitetet i München og i Berlin før han oppnådde sin doktorgrad ved Universitetet i Göttingen i 1907. Doktoravhandlingen hadde tittelen: Problemet med å generere oscillasjoner.

Fra 1911 var Barkhausen professor i svakstrømteknikk i Dresden. Han gjorde her også grunnleggende arbeider knyttet til elektronrør og elektronikk. Han skrev flere bøker, blant andre en 4-binds lærebok om elektronrør som ble et standardverk i dette fagområdet.

I 1919 oppdaget han barkhauseneffekten (oppkalt etter ham): Når man endrer et magnetisk felt som passerer gjennom et ferromagnetisk materiale, endres magnetiseringen av materialet i en serie diskontinuerlige sprang. Dette kan demonstreres som en serie klikk i en høyttaler koplet til en spole rundt jern.

Sammen med K. Kurz oppfant han i 1920 Barkhausen-Kurz oscillatoren som er en elektronisk oscillator i form av et elektronrør.

I 1921 utledet han Barkhausen stabilitetskriteriet. Det er en betingelse for når en elektronisk krets vil oscillere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg