Geoffrey Hill

Faktaboks

Geoffrey Hill

Sir Geoffrey Hill

Født
1932
Død
2016

Artikkelstart

Geoffrey Hill var en britisk dikter. Han var professor i engelsk ved universitetet i Leeds, og «fellow» ved Emmanuel College, Cambridge. Senere var bosatt i USA.

Hills tidlige dikt, samlet i For the Unfallen (1959), utgjorde et brudd med tidens toneangivende stil, representert ved Philip Arthur Larkin. Hills stil var konsentrert og vanskelig; som William Blake og Gerard Manley Hopkins ville han fange livets sentrale gåter i ord, samtidig som han viser hvor tvetydige og glatte ord kan være.

De senere samlingene King Log (1968), Tenebrae (1978) og The Mystery of the Charity of Charles Péguy (1983) tar opp tre temakretser: politikk, kjærlighet og tro. Hill var opptatt av statsmakt, og av hva som skaper diktaturer, krig, og folkemord. Samtidig rettet han et kritisk blikk mot våre reaksjoner på slike uhyrligheter. Diktet September Song fra King Log skildrer et jødisk barn i Tyskland i 1942, og også dikterens dilemma, som består i det potensielt smakløse i å behandle et slikt emne.

Mercian Hymns (1971) er en samling korte tekster i grenseområdet mellom poesi og prosa. De handler om en konge, Offa, som regjerte i Midt-England for over tusen år siden. Hill bruker ham som et symbol for denne delen av verden, og knytter århundrene sammen i levende episoder fra handel, krig, barnelek og kunst. Noen av diktene er humoristiske perler, men alvoret er aldri langt borte: menneskers sans for makt og for kunst er forbundet på foruroligende måter.

Hill var en omstridt dikter, noe som er naturlig på grunn av hans egenartede stil og hans skarpe tematiske profil. Collected Poems kom i 1994, og The Triumph of Love i 1998. Han var også kjent som en skarpsindig og særpreget litteraturkritiker, og for sin fine gjendiktning av Henrik Ibsens skuespill Brand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg