Gerard Manley Hopkins, britisk dikter. Han var en av de eiendommeligste begavelser i Victoriatidens engelske lyrikk, men hans dikt ble først utgitt av Robert Bridges i 1918, og han regnes gjerne som modernist, eller iallfall som en forløper for modernistene. Hans innflytelse er blitt meget betydelig.

Hopkins konverterte til katolisismen i 1866, trådte et par år senere inn i Jesuittordenen og brente sine tidlige dikt. Hans lyrikk, som bryter frem igjen med The Wreck of the Deutschland (1875), er båret av sterke religiøse følelser og av hans sans for all skiftende skjønnhet i skapelsen. Han lovpriser naturen og Skaperen bl.a. i sonettene The Windhover og God's Grandeur. Hopkins var lidenskapelig interessert i det formelle og eksperimenterte med sjeldne ord og ordsammensetninger, med alliterasjoner, rimplasseringer og ikke minst med metriske trykkforhold. I sine kommentarer innførte han betegnelser («sprung rhythm», «counterpoint», «inscape» osv.) som er gått inn i litteraturkritisk språkbruk, uten at det alltid er oppnådd enighet om deres betydning.

I 1884 ble han professor i gresk ved University College i Dublin. Hans dikt, som gradvis hadde fått en mørkere tone, er i hans siste år preget av angst og fortvilelse. Hopkins' brev til Bridges ble utgitt i 1935, og senere er det kommet flere brevsamlinger, dessuten Journals and Papers og Sermons and Devotional Writings (1959).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.