Geilo lufthavn, Dagali

Geilo lufthavn, Dagali
Geilo lufthavn, Dagali
Av .

Artikkelstart

Geilo lufthavn Dagali er en privat flyplass, som eies av reiselivsinteresser på Geilo. Flyplassen ligger omkring 28 kilometer fra Geilo sentrum og rundt 3,5 kilometer fra Dagali tettsted.

Faktaboks

Også kjent som
Dagali flyplass

Historie

Selskapet for oppbygging og drift av flyplassen på Dagali ble stiftet allerede i 1975, men det skulle gå mange år før rutetrafikk ble iverksatt. Først i 1986 landet det første ruteflyet, men allerede i 2003 ble rutetrafikken avsluttet. Flyplassen er etter dette nedgradert, og er nå godkjent kun for mindre fly inntil 5 700 kilogram avgangsvekt.

Coast Aero Center AS var operatør på rutene fra Stavanger til Dagali de første årene. I 1986 startet også Norving rute mellom Oslo og Dagali. Begge selskaper opererte i perioden 1986–1991. Coast Air KS etterfulgte Coast Aero Center som operatør. På det meste var det cirka 8 500 reisende over Dagali på ett år.

Flyplassen ble utvidet, men oppnådde aldri den trafikken som datidens eierkommuner Hol og Nore og Uvdal ønsket. I 1992 uttalte kommunene at byggingen av flyplassen hadde slått feil, og med under 1 000 reisende passasjerer per år var flyplassen blitt et pengesluk.

I 1996 overtok Luftfartsverket (nå Avinor) driften av 26 kommunale og private lufthavner i Norge. Dagali var ikke blant disse, men mottok allikevel statlig driftsstøtte en periode. Da Norge ble en del av Schengensamarbeidet i 2000, møtte eierne nye europeiske krav som krevde millioner å møtekomme. I 2003 valgte eierne å stenge den offentlige driften av flyplassen.

Geilo lufthavn Dagali er fremdeles operativ for småfly, og oppgir at de på sommerstid kan benytte inntil 1 000 meter rullebane – og på vinteren inntil 850 meter, dersom den er brøytet. Flyplassen benyttes også til ulike arrangementer, som AmCar-treff, GoCart og liknende.

Lagt ut for salg

I august 2015 ga kommunepolitikerne i Hol kommune styret i Geilo Lufthavn Dagali AS i oppdrag å starte salgsprosess, ettersom kommunen ønsket å selge ut flyplassen til private. I april 2019 ble flyplassen lagt ut for salg, og ble da solgt til lokale reiselivsinteressenter for 9,5 millioner kroner.

Ulykker

  • 25. april 1992. Cessna 172 krasjet 2 kilometer øst for Dagali, på vei fra Molde. 2 personer omkom.
  • 18. oktober 1992. Piper PA-24 Comanche krasjet etter å ha mistet motorkraft. Flyet totalhavarerte, men ingen personskade.
  • 19. mars 1993. Trønderflys Beechcraft Super KingAir styrtet under innflyvning til Dagali. 3 personer omkom. 7 personer overlevde.

Nøkkeldata

  • ICAO: ENDI
  • IATA: DLD
  • Betjening: Ingen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg