Gaustatoppen turisthytte
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gaustatoppen turisthytte
Gaustadtoppen turisthytte under oppføring i 1892.
Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY 2.0

Gaustatoppen turisthytte er en betjent DNT-hytte på fjellet Gaustatoppen, åpnet i 1893. Hytta drives av DNT Telemark (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Tinn kommune i Telemark fylke, 1860 meter over havet, nær toppen av fjellet.

Den er DNTs nest høyest beliggende betjente hytte og blir stadig mer populær. Det er merkede sommerruter til Gaustatoppen turisthytte fra Selstali Seter, Rjukan sentrum, Langefonn og Stavsro. Inne i Gausta går det en kabelbane til toppen.

Historikk

De første kjente bestigningene av Gaustatoppen ble gjennomført i 1810 av Christen Smith og Jens Esmark. I årene etter fulgte flere etter.

Da Skien-Telemark Turistforening (forløperen til DNT Telemark) ble stiftet i 1887, var merkingen av en rute til Gaustatoppen blant de første oppgavene medlemmene tok fatt på. I 1889 bestemte de seg også for å bygge en turisthytte på toppen. De fikk gratis tomt og startet byggingen sensommeren 1891, og hytta ble innviet. 13. juli 1893. Byggingen kostet nærmere 10 000 kroner og første bestyrer var frøken Rikka Lund. Hytta hadde rundt 500 besøkende det første året.

Hytta var stort sett uendret frem til 1997 da den fikk et tilbygg. De senere årene er turisthytta utvidet og fornyet innvendig, blant annet med en ny kafé, ny stue og nye toaletter. Dette skyldes blant annet en eksplosiv økning i antall besøkende på Gaustatoppen. På noen få år har det økt fra omtrent 30 000 til vel 100 000 besøkende i året, og de aller fleste skal innom turisthytta. Dagsbesøk er mest vanlig, men hytta har elleve sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg