Gaustatoppen turisthytte

Gaustatoppen turisthytte
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gaustadtoppen turisthytte under oppføring i 1892.
Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Gaustatoppen turisthytte er en betjent DNT-hytte på fjellet Gaustatoppen, åpnet i 1893. Hytta drives av DNT Telemark (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Tinn kommune i Vestfold og Telemark fylke; 1860 meter over havet, nær toppen av fjellet.

Den er DNTs nest høyest beliggende betjente hytte og blir stadig mer populær. Det er merkede sommerruter til Gaustatoppen turisthytte fra Selstali Seter, Rjukan sentrum, Langefonn og Stavsro. Inne i Gausta går det også en kabelbane til toppen.

Historikk

De første kjente bestigningene av Gaustatoppen skjedde i 1810 av Christen Smith og Jens Esmark. I årene etter fulgte flere etter.

Da Skien-Telemark Turistforening (forløperen til DNT Telemark) ble stiftet i 1887, var merkingen av en rute til Gaustatoppen blant de første oppgavene medlemmene tok fatt på. I 1889 bestemte de seg også for å bygge en turisthytte på toppen. De fikk gratis tomt og startet byggingen sensommeren 1891, og hytta ble innviet. 13. juli 1893. Byggingen kostet nærmere 10 000 kroner og første bestyrer var frøken Rikka Lund. Hytta fikk rundt 500 besøkende det første året.

Hytta var stort sett uendret frem til 1997 da den fikk et tilbygg. De senere årene er turisthytta utvidet og fornyet innvendig, blant annet med en ny kafé, ny stue og nye toaletter. Det skyldes blant annet en eksplosiv økning i antallet besøkende på Gaustatoppen. På få år har det økt fra omtrent 30 000 besøkende til vel 100 000 mennesker i året, og de aller fleste skal innom turisthytta. Dagsbesøk er vanligst, men hytta har elleve sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg