Gard Bjørnstjerne Eidsvold er en norsk skuespiller og instruktør, manusforfatter og teaterprodusent. I 2010 mottok han Gullruten for rollen som Terje i TV-serien God natt, elskede, og han har også vært nominert til Heddaprisen og Amandaprisen.

Eidsvold er en av de faste medlemmene i frigruppen Statsteatret, som setter opp forestillinger inspirert av norsk historie, og driver dessuten sitt eget produksjonskompani kalt Teaterkompaniet. For sistnevnte har han blant annet skapt en turnéversjon av Ibsens Terje Vigen (2015). Tidligere har han vært medlem i Oslo Moderne Teater (stiftet 1995), som hadde som mål å fremme installasjonsteatret. I samarbeid med Nationaltheatret sto kompaniet bak Sult (1999) etter Knut Hamsun, en oppsetning som mottok både Kritikerprisen for teater og Heddaprisen i klassen for beste oppsetning. Eidsvold spilte hovedrollen.

Gard Eidsvold  hadde sin teaterdebut i 1989 i Reddet av Edward BondTeatret på Torshov og spilte hovedrollen i Kjære Jelena av Ljudmila Rasumovskaja på Det Norske Teatret i 1992. Han var lenge tilknyttet Nationaltheatret hvor han blant annet spilte som Hjalmar Ekdal i Ibsens Vildanden (2004) og Doktor Rank i Matias Faldbakkens Kaldt produkt (2007), og en hovedrolle i suksessmusikalen Verdiløse menn av Christopher Nielsen (2008). Sistnevnte ble han nominert til Heddaprisen for.

Innen det frie feltet har han også spilt Isak i Visjoner Teaters Markens grøde, som ble produsert i 2005, og som har vært spilt over flere år.

Allerede fra 15-årsalderen medvirket Eidsvold i en rekke kortfilmer og i småroller for NRK, og han fikk oppmerksomhet for sin rolle i Marius Holsts kortfilm Besøkstid (1991). Eidsvold har blant annet medvirket i Hans Petter Molands Kjærlighetens kjøtere (1995) og Secondløitnanten (1993) og Jan Troells Hamsun (1996, han hadde rollen som Arild Hamsun), og har siden gjort fargerike og ofte morsomme roller i Absolutt blåmandag (1999), som han ble nominert til Amandaprisen for, Salmer fra kjøkkenet (2003), Kvinnen i mitt liv (2003), Min misunnelige frisør (2004) og O'Horten (2007). Han spilte Rolf i Molands En ganske snill mann (2010). Eidsvold har spilt gjennomgående roller i TV-seriene Hvaler (2008–2010), Hjerte til hjerte (2010) og Aber Bergen (2016). I barnefilmen Doktor Proktors tidsbadekar (2015, etter Jo Nesbø) hadde han rollen som Doktor Proktor.

Gard B. Eidsvold er bror av Eindride Eidsvold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.