Faktaboks

Gard B. Eidsvold
Gard Bjørnstjerne Eidsvold
Født
7. mai 1966

Gard Eidsvold spilte hovedrollen i Annette Sjursens film Min misunnelige frisør, skrevet av Lars Saabye Christensen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gard Bjørnstjerne Eidsvold er en norsk skuespiller og instruktør, manusforfatter og teaterprodusent. I 2010 mottok han Gullruten for rollen som Terje i TV-serien God natt, elskede, og han har også vært nominert til Heddaprisen og Amandaprisen.

Teaterkarriere

Eidsvold er ett av de faste medlemmene i frigruppen Statsteatret, som setter opp forestillinger inspirert av norsk historie, og driver dessuten sitt eget produksjonskompani kalt Teaterkompaniet. For sistnevnte har han blant annet skapt en turnéversjon av Ibsens Terje Vigen (2015). Tidligere har han vært medlem i Oslo Moderne Teater (stiftet 1995), som hadde som mål å fremme installasjonsteatret. I samarbeid med Nationaltheatret sto kompaniet bak Sult (1999) etter Knut Hamsun, en oppsetning som mottok både Kritikerprisen for teater og Heddaprisen i klassen for beste oppsetning. Eidsvold spilte hovedrollen.

Gard Eidsvold hadde sin teaterdebut i 1989 i Reddet av Edward BondTeatret på Torshov og spilte hovedrollen i Kjære Jelena av Ljudmila Rasumovskaja på Det Norske Teatret i 1992. Han var lenge tilknyttet Nationaltheatret, hvor han blant annet spilte som Hjalmar Ekdal i Ibsens Vildanden (2004) og Doktor Rank i Matias Faldbakkens Kaldt produkt (2007), og en hovedrolle i suksessmusikalen Verdiløse menn av Christopher Nielsen (2008). Sistnevnte ble han nominert til Heddaprisen for.

Innen det frie feltet har han også spilt Isak i Visjoner Teaters Markens grøde, som ble produsert i 2005, og som har vært spilt over flere år.

Film- og TV-roller

Allerede fra 15-årsalderen medvirket Eidsvold i en rekke kortfilmer og i småroller for NRK, og han fikk oppmerksomhet for sin rolle i Marius Holsts kortfilm Besøkstid (1991). Eidsvold har blant annet medvirket i Hans Petter Molands Kjærlighetens kjøtere (1995) og Secondløitnanten (1993) og Jan Troells Hamsun (1996, han hadde rollen som Arild Hamsun), og har siden gjort fargerike og ofte morsomme roller i Absolutt blåmandag (1999), som han ble nominert til Amandaprisen for, Salmer fra kjøkkenet (2003), Kvinnen i mitt liv (2003), Min misunnelige frisør (2004) og O'Horten (2007). Han spilte Rolf i Molands En ganske snill mann (2010), og i barnefilmen Doktor Proktors tidsbadekar (2015, etter Jo Nesbø) hadde han rollen som Doktor Proktor.

Eidsvold har spilt sentrale roller i TV-seriene Hvaler (2008–2010), Hjerte til hjerte (2010), Aber Bergen (2016), Wisting (2019) og Heksejakt (2020).

Gard B. Eidsvold er bror av skuespiller Eindride Eidsvold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg