Hans Petter Moland

Faktaboks

Hans Petter Moland
født:
17. oktober 1955, Oslo
Hans Petter Moland sammen med Stellan Skarsgård i forbindelse med lanseringen av filmen Ut og stjæle hester på Berlin internasjonale filmfestival (2019).
/Scanpix.

Hans Petter Moland er en norsk filmregissør og manusforfatter som fikk Amandaprisen for beste regi for Ut og stjæle hester i 2019. Filmen, som var basert på boka med samme tittel av Per Petterson, ble dessuten kåret til beste kinofilm, og Moland ble også nominert i klassen for beste manus.

Karriere

Hans Petter Moland ble utdannet i Boston i 1974–1978, og var lenge virksom innen reklamefilm med oppdragsgivere over hele verden. Han debuterte som spillefilmregissør med Secondløitnanten (1993), en film som var basert på en sann historie fra det tyske angrepet på Norge 1940. Kjærlighetens kjøtere (1995) var et kammerdrama blant fangstfolk på Grønland og mottok Amandaprisen for beste kinofilm. Amandaprisen-nominerte Aberdeen (2000) skildret forholdet mellom en far og en datter.

Den engelskspråklige The Beautiful Country (2004), om asiatiske båtflyktningers skjebne, fikk vid distribusjon og en ny Amanda-nominasjon. Gymnaslærer Pedersen (2006) var basert på Dag Solstads roman og tok for seg den norske AKP/ML-bevegelsen på 1970-tallet, mens En ganske snill mann (2010) handlet om livet etter å ha sonet en fengselsdom for mord. Når boblene brister (2012) var en dokumentarfilm om Terra-skandalen, der norske kommuner ble svindlet for millioner. Flaskepost fra P (2016) var en thriller, basert på en roman av Jussi Adler-Olsen. Historien om en snøplogkjører på jakt etter hevn etter sønnens død ble til filmen Kraftidioten med Stellan Skarsgård i 2013, gjenskapt i engelskspråklig versjon som Cold Pursuit med Liam Neeson i 2019. Moland har dessuten skapt flere kortfilmer, og han hadde sin debut som teaterregissør med TvilDet Norske Teatret i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg