Ny økonomisk verdensorden er et begrep som ble lansert i 1970-årene i form av en omfattende liste med reformkrav som utviklingslandene fremsatte på møtet i bevegelsen av alliansefrie stater i Alger i 1973.

Faktaboks

Også kjent som

NØV

Reformkravene dreide seg i første rekke om endringer i de økonomiske forbindelsene mellom industriland og utviklingsland, bedrede og mer stabile råvarepriser, økt ferdigvareindustri i u-landene og bedre markedsmuligheter for u-landsprodukter i i-landene, minsket avhengighet av multinasjonale selskaper og mer kontroll over teknologien.

FN vedtok i 1974 å sette i gang en serie konferanser om disse spørsmålene innenfor rammen av UNCTAD. I 1976 ble det vedtatt et program for å stabilisere prisen på en rekke råvarer. Programmet ble imidlertid aldri satt ut i livet, delvis som en følge av den økonomiske krisen i i-landene.

Forslagene møtte også motstand fra de største industrilandene med sterke interesser i den tredje verden. Et forsøk på å gjennomføre noen av NØVs ideer er senere blitt gjort i samarbeidsavtaler mellom de nordiske landene og SADC-landene i det sørlige Afrika («Mini-NØV»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg