ny økonomisk verdensorden

Artikkelstart

NØV, begrep som ble lansert i 1970-årene i form av en omfattende liste med reformkrav som utviklingslandene fremsatte på møtet i bevegelsen av alliansefrie stater i Alger 1973.

Reformkravene dreide seg i første rekke om endringer i de økonomiske forbindelsene mellom industriland og utviklingsland, bedrede og mer stabile råvarepriser, økt ferdigvareindustri i u-landene og bedre markedsmuligheter for u-landsprodukter i i-landene, minsket avhengighet av multinasjonale selskaper og mer kontroll over teknologien.

FN vedtok 1974 å sette i gang en serie konferanser om disse spørsmålene innenfor rammen av UNCTAD. 1976 ble det vedtatt et program for å stabilisere prisen på en rekke råvarer. Programmet ble imidlertid aldri satt ut i livet, delvis som en følge av den økonomiske krisen i i-landene.

Forslagene møtte også motstand fra de største industrilandene med sterke interesser i den tredje verden. Et forsøk på å gjennomføre noen av NØVs ideer er senere blitt gjort i samarbeidsavtaler mellom de nordiske land og SADC-landene i det sørlige Afrika («Mini-NØV»).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg