NØV, begrep som ble lansert i 1970-årene i form av en omfattende liste med reformkrav som utviklingslandene fremsatte på møtet i bevegelsen av alliansefrie stater i Alger 1973.

Reformkravene dreide seg i første rekke om endringer i de økonomiske forbindelsene mellom industriland og utviklingsland, bedrede og mer stabile råvarepriser, økt ferdigvareindustri i u-landene og bedre markedsmuligheter for u-landsprodukter i i-landene, minsket avhengighet av multinasjonale selskaper og mer kontroll over teknologien.

FN vedtok 1974 å sette i gang en serie konferanser om disse spørsmålene innenfor rammen av UNCTAD. 1976 ble det vedtatt et program for å stabilisere prisen på en rekke råvarer. Programmet ble imidlertid aldri satt ut i livet, delvis som en følge av den økonomiske krisen i i-landene.

Forslagene møtte også motstand fra de største industrilandene med sterke interesser i den tredje verden. Et forsøk på å gjennomføre noen av NØVs ideer er senere blitt gjort i samarbeidsavtaler mellom de nordiske land og SADC-landene i det sørlige Afrika («Mini-NØV»).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.