Faktaboks

Limfjorden
Etymologi
av lim i betydningen ‘kalk’

Limfjorden er en fjord i Danmark som skjærer seg gjennom Jylland fra Thyborøn i vest til Hals ved Kattegat. Fjorden er 180 kilometer lang. I øst er den smal og seilbar for skip inn til Ålborg, mens den vestover veksler mellom vide bassenger, såkalte bredninger, og smale, grunne sund.

Limfjorden var før skilt fra Nordsjøen ved en tange. I 1825 brøt havet gjennom ved Agger, men løpet ble tilsandet og lukket fra 1875. Det nåværende løpet ble dannet naturlig i 1863 ved Thyborøn og holdes åpent ved mudring.

Limfjorden har rike muslingbanker, og enkelte steder dyrkes østers. Forholdene er gode for seilsport.

Limfjorden krysses av flere faste forbindelser: Oddesundbroen, Sallingsundbroen, Aggersundbroen, Limfjordsbroen, Limfjordstunnelen og jernbanebroen i Ålborg Vestby. Det finnes dessuten fortsatt noen ferjeforbindelser, blant annet til Egholm og Fur, og på strekningene Hals-Egense, Hvalpsund-Sundsøre og Thyborøn-Agger.

På øya Jegindø står Limfjordens svar på Den lille havfrue; bronsestatuen Fjordfiskeren, som er utført av Bodil Dam. Statuen er øyas vartegn og er en hyllest til fjordfiskerne som skapte det vesle samfunnet på øya.

Limfjordstunnelen

Limfjordstunnelen er en veitunnel på E45 i Ålborg kommune. Tunnelen går under Limfjorden mellom Nørresundby og Aalborg.

Historikk

Limfjordstunnelen ble påbegynt i 1964 og ble offisielt åpnet i 1969. Den er den første motorveitunnelen som ble bygget i Danmark.

Tekniske data

Hoveddelen av Limfjordstunnelen er en 582 meter lang senketunnel som består av fem elementer. Tunnelen har tre kjørefelt i hver retning.

Sallingsund

Sallingsund er en del av Limfjorden og skiller halvøya Salling fra øya Mors. En 1730 meter lang veibro forbinder de to. Broen ble åpnet i 1978, har en seilingshøyde på 26 meter og lengste spenn 91 meter.

Helt siden middelalderen har det vært ferjetrafikk over sundet, og før broen ble åpnet for ferdsel, trafikkerte seks ferjer mellom ferjestedene Pinen og Plagen. Egnen er kjent for treindustri og utallige vindmøller.

Frederik 7.s kanal

Frederik 7.s kanal er en 4,4 kilometer lang kanal fra Løgstør til Lendrup. Den ble gravd ut for hånd av tyske arbeidere i 1856–1861. Kanalen går gjennom sandbankene utenfor Løgstør, kjent som Løgstør Grunde. Den er 28 meter bred og 3 meter dyp med trekkstier på sidene. Løgstør Grunde hadde helt fra Christian 4.s tid gjort skipsfarten besværlig, og for å frakte varer inn i Limfjorden måtte godset lastes over på flatbunnede prammer, hvilket var både dyrt og tungvint. Utgravvingen av kanalen var derfor kjærkommen, og da trafikken var på sitt høyeste i 1899, seilte nær tre tusen skip gjennom årlig. Frederik 7.s kanal var i bruk fram til 1913, i 1958 ble den fredet som kulturminne og kjøpt av daværende Løgstør Kommune i 1978. I kanalfogdhuset er det innrettet et Limfjordsmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg