senketunnel

Senketunnel, type undervannstunnel som bygges i seksjoner på land, og deretter senkes på plass. Senketunneler bygges der veier og gater må legges i tunnel for å bedre fremkommeligheten, samtidig som man ønsker å holde skipstrafikk gående.

Senketunneler er mest aktuelle der bunnforholdene består av sand og leire og slik at gjennomstrømming av vann kan sikres. I Nederland, Tyskland og Danmark er det bygd flere slike tunneler, for eksempel som del av Øresundsforbindelsen.

Byggemetode

For å oppnå tilstrekkelig dybde og konsoliderte masser under tunnelen mudres det en renne for tunnelen. Elementene, som kan veie flere tusen tonn, bygges i dokker og sjøsettes. Hele operasjonen har mye til felles med byggingen av betongplattformer. Elementene har midlertidig tetting i begge ender, taues til byggestedet og senkes kontrollert på plass. Forbindelsen mellom hvert element sikres ved at vann mellom de midlertidige tetningsskjøtene pumpes ut slik at vanntrykket driver elementene sammen og forbindelsen mellom dem sikres. Når elementene er kommet på plass, foretas installasjonsarbeidet.

På grunn av den oppdrift en slik tunnel vil ha og den store flaten elementet dekker, er bunntrykket lite. Under bunnen kan det presses inn sand for å oppnå jevn belastet flate.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg