.

Vesthimmerlands kommune ligger på Nordjylland i Danmark, øst for Limfjorden og tilhører Region Nordjylland. Den hadde 36 431 innbyggere i 2023 og et areal på 772 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i Aars. Kommunen oppsto ved sammenslåingen av kommunene Aalestrup, Farsø, Løgstør og Aars ved kommunereformen i 2007.

I byene er næringslivet dominert av handel, håndverk og mellomstore produksjonsvirksomheter, mens jord- og skogbruk er de viktigste næringsveiene utenfor. En fjerdedel av de yrkesaktive pendler til Ålborg eller Viborg.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Aars (8657)
  • Løgstør (3972)
  • Farsø (3407)
  • Aalestrup (2794)
  • Ranum (970)

Løgstør

Løgstør ligger ved Aggersund på sørsiden av Limfjorden, om lag 50 kilometer vest for Aalborg. Den oppstod som fiskerleie i forbindelse med sildefisket i Limfjorden på 1500-tallet. Da Vesterhavet brøt gjennom i 1825, ble sildefisket ødelagt og handel og sjøfart tok over som næringer. Løgstør kirke i nygotisk stil innviet i 1893. I dag har Løgstør variert industri, med blant annet produksjon av fiskehermetikk, møbler, trehus og stålvarer. Limfjordmuseet er et kulturhistorisk museum med utstillinger knyttet til livet rundt Limfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg