Frank Castorf

Faktaboks

Frank Castorf
Uttale
kˈa:stårf
Født
17. juli 1951, Øst-Berlin

Artikkelstart

Frank Castorf er en tysk teaterregissør og teatersjef som ledet teatret Volksbühne ved Rosa Luxemburg Platz i Berlin fra 1993 til sommeren 2017, samtidig som han også tok imot regioppgaver ved andre teatre. Han er utdannet innen teatervitenskap ved Humboldt-Universität i Berlin, og var i perioden 1990–1992 husregissør ved Deutsches Theater Berlin.

Tidlig i sin karriere gjorde Castorf seg bemerket med William Shakespeares Hamlet i Köln (1989) og Johann Wolfgang von Goethes Stella i Hamburg (1990). Av Henrik Ibsen har han satt opp blant annet Et dukkehjem (1985, Theater Anklam), i en versjon der Nora ikke bare forlot hjemmet, men også teatret, med døren stående åpen etter seg, John Gabriel Borkman (1990, Deutsches Theater Berlin), Fruen fra havet (Volksbühne, 1993) og Byggmester Solness (Volksbühne, 2014).

I flere av sine oppsetninger har han berørt kontroversielle temaer knyttet til Tyskland og fascismen. Gjennom sin politikk med å åpne teateret for arrangementer også utover den tradisjonelle teaterrammen har Castorf aktualisert teateret for et yngre publikum og gjort det til et av de mest dynamiske i Tyskland. Som teatersjef har han blant annet hatt et tett samarbeid med regissørene René Pollesch, Herbert Fritsch og den norsk-tyske duoen Vegard Vinge og Ida Müller. Kunsthistoriker og kurator Chris Dercon overtok ledelsen av Volksbühne etter Castorf.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg