Faktaboks

Francisco Xavier
Frans Xaver Frans Javier Frans Xavier Francis Xavier Francisco Javier
Uttale
franþˈisko xaβˈier
Født
7. april 1506, Xavier, Navarra, Spania
Død
3. desember 1552, Shangchuan, Kina
Francisco Xavier
Francisco Xavier
Av /Kobe bymuseum, Japan 𝒲.

Francisco Xavier var en spansk jesuittmisjonær fra kongedømmet Navarra. Han er kjent for sitt pionerarbeid som misjonær i Asia, og for at han var med på å stifte Jesuittordenen sammen med Ignatius Loyola i 1534.

Misjonsarbeid

Xavier startet sitt misjonsarbeid i den portugisiske kolonien Goa i India i 1542. Han misjonerte i India og på Sri Lanka (Ceylon) til 1545, på Molukkene (1646–1547), India (1548–1549) og Japan (1549–1551), og døde på øya Shangchuan utenfor det kinesiske fastland i 1552. Xavier foretok flere masseomvendelser med dåp. Han lærte seg språk, tilpasset forkynnelsen til lokale forhold og kultur og oversatte bibelske tekster og katekisme til blant annet tamilsk.

Selv om han tilpasset forkynnelsen til lokal kultur og språk, var forståelsen av de kulturene han kom til begrenset. Xavier oppfordret den portugisiske kongen til å sende inkvisisjonen til Goa, men døde før den startet.

Ettermæle

Xavier ble saligkåret av pave Paul 5 i 1619 og helligkåret av pave Gregor 15 i 1622 sammen med Ignatius Loyola. I 1927 ble han utnevnt til vernehelgen for alle misjonærer. Over hele verden er skoler og menigheter oppkalt etter Francisco (Frans) Xavier (Javier). I Norge har den katolske menigheten i Arendal og en katolsk skole samme sted fått navn etter ham, og en katolsk søsterorden har fått navnet St. Franciskus Xaveriussøstrene.

Inkvisisjonen i Goa førte til brutale forfølgelser. Det synes klart at han visste om dens metoder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Broderick, James (1952). Saint Francis Xavier. London: Burns, Oates & Washbourne.
  • Hsi, Po-Chia, R. (2007). The Cambridge History of Christianity.Cambridge: Cambridge University Press.
  • Moffett, Samuel Hugh (2005). A History of Christianity in Asia. New York: Maryknoll.
  • Pearson, M.N. (1990). The New Cambridge History of India. The Portuguese in India. Cambridge: Cambridge University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg