Francis Drake var en engelsk admiral, og den største sjøfareren på sin tid, som blant annet ledet den andre jordomseilingen i verdenshistorien.

Drake dro til sjøs som gutt og seilte i 1565 på Guinea og Vestindia. I 1567 hadde han kommando over det lille fartøyet Judith på John Hawkins' mislykkede tokt mot spanjolene, og 1572 til 1573 foretok han sin første ferd til Vestindia, med to små skip og bare 73 mann. Der stormet han Nombre de Dios, brente Porto Bello, erobret eller ødela mange spanske skip og vendte hjem med et stort bytte.

I 1577 forlot han Plymouth med fem skip, hvorav det største var Pelican, senere omdøpt til Golden Hind, på 100 tonn. Han anløp Brasil og passerte Magellanstredet. To av skipene ble opphugd, ett brant og ett forsvant, men Drake fortsatte med Golden Hind, gjorde et rikt bytte i Valparaiso og Callao, nådde helt nord til Golden Gate på den nordamerikanske vestkyst og dro i juli i 1579 videre over Stillehavet. Etter 68 døgns seilas nådde han Palauøyene, og etter å ha hvilt ut på Ternate og reparert skipet på Java, fortsatte han via Kapp Gode Håp til England.

Etter jordomseilingen ble han slått til ridder, og i 1581 ble han borgermester i Plymouth og medlem av Parlamentet. I 1585 til 1586 seilte han på ny med 25 skip til Vestindia, hvor han plyndret Cartagena og herjet kystene av Haiti og Florida.

I 1587 dro han ut med en sterk eskadre for å «svi spanskekongens skjegg», som han kalte det. I Cádiz erobret han fire spanske skip og brente 33, og ved Azorene tok han et portugisisk fartøy med en verdifull last.

Han fikk ikke den nødvendige hjelp av dronning Elizabeth til å stoppe den spanske armada, men under kampene mot den i 1588 tilføyde han spanierne et totalt nederlag ved Gravelines.

Året etter ledet han og John Norreys en stor ekspedisjon mot kysten av Spania og Portugal, men utrettet lite på grunn av sykdom, som rev bort en stor del av besetningene. August i 1595 seilte Drake ut på sin siste ferd til Vestindia. Flåten ble imidlertid forfulgt av uhell fra første stund, og selv døde han utenfor Porto Bello.

  • Andrews, Kenneth R. (1967). Drake's voyages: a re-assessment of their place in Elizabethan maritime expansion.
  • Sugden, John (1990). Sir Francis Drake. isbn 0-7126-2038-9
  • Thomson, George Malcolm (1972). Sir Francis Drake. isbn 0-436-52049-4

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.