Plymouth (Storbritannia)

Artikkelstart

Plymouth er en by og samvirkemyndighet i Storbritannia, England, i grevskapet Devon, ved grensen til Cornwall, der elvene Plym og Tamar munner ut i det 5 kilometer lange Plymouth Sound. Byen hadde 256 384 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 79 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
plˈiməþ

Fordi Plymouth ligger ved kysten, har byens økonomi primært vært tilknyttet ulike maritime virksomheter. Byen har vært en viktig flåtehavn med marineverft, maskinverktøy-, instrument-, næringsmiddel- og kjemisk industri. Siden 1980-tallet har sysselsettingen i forsvarssektoren gått betydelig ned og offentlig sektor er blitt viktig, særlig innen administrasjon, helse, utdanning, shopping, medisin og ingeniørfag.

Historie

Byen er omtalt som Sudtone på 1000-tallet, befestningene går tilbake til 1300-tallet og citadellet er fra 1666. Plymouth var i Elizabeth-tiden landets fremste havn; herfra seilte sir Francis Drake ut på sin jordomseiling i 1577 og «Pilegrimsfedrene» med Mayflower til Amerika i 1620. Plymouth har siden 1914 også omfattet byene Devonport og Stonehouse. Under andre verdenskrig ble byen sterkt bombeskadd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg