Plymouth - Storbritannia

Plymouth er en by og samvirkemyndighet i Storbritannia, England, i grevskapet Devon, ved grensen til Cornwall, der elvene Plym og Tamar munner ut i det 5 kilometer lange Plymouth Sound. Byen hadde 256 384 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 79 kvadratkilometer.

Faktaboks

uttale:
plˈiməþ

Fordi Plymouth ligger ved kysten, har byens økonomi primært vært tilknyttet ulike maritime virksomheter. Byen har vært en viktig flåtehavn med marineverft, maskinverktøy-, instrument-, næringsmiddel- og kjemisk industri. Siden 1980-tallet har sysselsettingen i forsvarssektoren gått betydelig ned og offentlig sektor er blitt viktig, særlig innen administrasjon, helse, utdanning, shopping, medisin og ingeniørfag.

Historie

Byen er omtalt som Sudtone på 1000-tallet, befestningene går tilbake til 1300-tallet og citadellet er fra 1666. Plymouth var i Elizabeth-tiden landets fremste havn; herfra seilte sir Francis Drake ut på sin jordomseiling i 1577 og «Pilegrimsfedrene» med Mayflower til Amerika i 1620. Plymouth har siden 1914 også omfattet byene Devonport og Stonehouse. Under andre verdenskrig ble byen sterkt bombeskadd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg