Cartagena (by i Colombia)

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Av .

Artikkelstart

Cartagena er en havneby i nordlige Colombia ved Det karibiske hav. Byen har 1 028 736 innbyggere (DANE, 2020) og utgjør hovedstaden i provinsen Bolívar.

Faktaboks

Uttale
kartaxˈena
Også kjent som

Cartagena de Indias

Cartagena er et handelssenter for landsdelen og en viktig oljehavn. Det går oljerørledning fra Barrancabermeja og gassrørledning fra feltene ved Jobo Tablón. Foruten stort oljeraffineri omfatter industrien produksjon av tekstiler, kjemikalier, sukker, tobakk, kosmetikk og lærvarer og utførsel av kaffe og platina.

Cartagena er en av de mest pittoreske byene i Sør-Amerika, og turisme er en bærebjelke i økonomien. Gamlebyen er ennå omgitt av festningsmurer. Blant de mange gamle bygningene hører katedralen (påbegynt i 1538), inkvisisjonspalasset (1610–1770) og festningen San Felipe de Barajas (1536–1767). Festningen og flere andre bygg og monumenter står på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Philip Durells kart over Cartagena, datert mellom 1741 og 1743.

Av /Nasjonalbiblioteket i Portugal.

I prekolumbisk tid var området bebodd av urfolk. Byen Cartagena ble anlagt av den spanske conquistadoren Pedro de Heredia i 1533, og ble raskt utgangspunkt for videre ekspedisjoner i det som ble kjent som kongeriket Ny-Granada. Cartagena var utskipingshavn for edle metaller til Spania og hadde også monopol på slavehandelen til spansk Sør-Amerika. Byen hadde sin egen guvernør, utnevnt av den spanske kongen, og var fra 1610 sete for den spanske inkvisisjonen med egen domstol.

Til tross for at byen var befestet ved tallrike fort ble Cartagena plyndret flere ganger. I 1544 av sjørøvere, i 1585 av Francis Drake; i 1697 ble byen okkupert av franskmenn og i 1741 beleiret av briter. Spania svarte med å styrke forsvarsverket ytterligere.

Provinsen Cartagena erklærte seg uavhengig av Spania i 1811, men ble erobret tilbake i 1815 før den ble befridd i 1821. Manglende forbindelser med innlandet førte til stagnasjon og tilbakegang på 1800-tallet. Oljefunnene i Magdalenadalen (1917) og byggingen av rørledningen fra Barrancabermeja (1926), betydde fornyet vekst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg