Flannery O'Connor

Faktaboks

Flannery O'Connor

Mary Flannery O'Connor

Uttale
oukˈånə
Født
25. mars 1925, Savannah, Georgia, USA
Død
3. august 1964, Milledgeville, Georgia, USA
Bilde fra 1962.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Flannery O'Connor, egentlig Mary Flannery, var en forfatter fra USA.

Hun ble født i Savannah, Georgia, men bodde det meste av livet på en gård ved Milledgville i samme delstat. Hun var troende og praktiserende katolikk, og spørsmål som gjelder religion, moral og etikk kjennetegner hennes relativt begrensede forfatterskap. Hun fikk tidlig sykdommen lupus, som faren hadde dødd av, og ble selv bare 39 år.

Forfatterskap

Med et avslørende blikk og en sans for grotesk humor, kom novellene og romanene hennes til å bli karakterisert som Southern gothic. Hun skrev fra ung alder, og fikk trykt sine første noveller ganske tidlig. Hun debuterte likevel med en kort og merkelig roman, Wise Blood (1952; filmatisert i 1979 av John Huston) om religiøs fanatisme som ikke bare forekommer å være grotesk, men grenser mot galskap. Likevel kan selv det mest groteske og uforståelige ha håp om nåden, selv om verden slik hun fremstiller dem gir lite rom for åndelige verdier. Hun skrev bare en roman til, The Violent Bear It Away (1960).

Med de få årene legene hadde forespeilet henne da sykdommen ble oppdaget i 1951, var det kanskje rimelig at hun holdt seg til novellesjangeren der hennes suverene håndtering av fortellemåte, stemme og synsvinkel gir dybde og innsikt langt ut over det som ser ut til å foregår på overflaten. Men det ble bare to samlinger noveller - A Good Man Is Hard to Find (1955) og Everything That Rises Must Converge (1965). Hun arbeidet med siste samlingen i sykesengen til like før hun døde, og den ble utgitt posthumt. På mange måter er dette en novellesyklus der hver tekst får ekstra betydning på grunn av plassen den har i samlingen. The Complete Stories ble utgitt i 1971 og for første gang gikk The National Book Award til en avdød forfatter.

O'Connor var en ivrig brevskriver, hun anmeldte bøker for katolske publikasjoner, og hun skrev essays. Samlingen Mystery and Manners, utgitt i 1969, gir god innsikt i hvordan hun tenkte både om eget forfatterskap og om verden rundt seg. Collected Works ble utgitt i 1988, og hele forfatterskapet finnes i dag i ett bind i Library of America-serien.

O'Connor regnes blant de aller viktigste av sørstatsforfatterne i det 20. århundre, på høyde med Eudora Welty og overgått bare av William Faulkner. Interessen for hennes liv og diktning er stadig voksende. Det blir arrangert seminarer, et eget O'Connor-selskap er dannet, og nye bøker med skisser, vitsetegninger og bønnetekster fra hennes skoleår er gitt ut etter år 2000.

Utvalgte noveller i norsk oversettelse finnes i Dommens Dag (1971).

Utgivelser

Romaner

 • Wise Blood, 1952
 • The Violent Bear It Away, 1960

Novellesamlinger

 • A Good Man Is Hard to Find, 1955
 • Everything That Rises Must Converge, 1965
 • The Complete Stories, 1971

Andre tekster

 • Mystery and Manners: Occasional Prose, 1969
 • The Habit of Being: Letters of Flannery O'Connor, 1979
 • The Presence of Grace: and Other Book Reviews, 1983
 • Flannery O'Connor: Collected Works, 1988

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Brinkmeyer, Robert H. (1993): The Art and Vision of Flannery O'Connor. Baton Rouge, Louisiana: LSU Press. isbn 978-0807118535
 • Gooch, Brad (2010): Flannery: A Life of Flannery O'Connor. New York: Back Bay Books. isbn 978-0316018999
 • Gretlund, Jan Nordby & Westarp, Karl-Heinz (redaktører, 2006): Flannery O' Connor's Radical Reality. Columbia, South Carolin: University of South Carolina Press. isbn 978-1570036019

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg