Feistein fyr. Av . Begrenset gjenbruk

Feistein fyr

feistein fyr i Rogaland.
Tårnet på Feistein sto først på utstilling i Oslo.

Artikkelstart

Feistein fyr er en fyrstasjon cirka 10 kilometer nord for Jærens rev og 2 kilometer utenfor Sele havn i Klepp kommune, Rogaland. Den ble opprettet som ledfyr i 1859, automatisert i 1988 og avbemannet i 1990.

  • Tårnets høyde: 25 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 34 meter
  • Lysvidde: 11,9 nautiske mil
  • Lyskarakter: FFl(2) W 20s

Navnet

Fyrstasjonen har fått navn etter holmen den ligger på. Det har sannsynligvis opprinnelse i det norrøne Feðjarsteinn, som betyr gjerde eller skillevegg. Det viser nok til at holmen er en del av en rad med skjær og grunner som stenger.

Historikk

Det har skjedd svært mange havarier i området rundt Jærens rev og det var viktig å få markert de farlige skjærene ved den eneste holmen i Klepp kommune, Feisteinene.

Fyrstasjonen ble bygget som et enkelt familiefyr og hadde bare en 4. ordens lampe i et lite tårn på taket, siden den primært skulle fungere som ledfyr og vise vei langs Jæren. Det viste seg snart at fyret var et meget farlig sted å tjenestegjøre. Sjøen slo av og til over hele holmen, og i 1868 ble fyrvokteren og en tjenestepike sopt på havet og døde.

I 1869 ble det bygget en beskyttelsesmur ved fyret og i 1890 ble lyset forsterket med en 3. ordens linse og Feistein ble deretter klassifisert som kystfyr.

I 1914 og 15 skjedde det store forandringer på Feistein. Det ble blant annet bygget to mer solide boliger og satt opp et støpejernstårn. Det hadde i 1914 stått på den store jubileumsutstillingen i Oslo. I tårnet ble det så montert en 2. ordens lampe og et bifyr. Fyret fikk også tåkesignal. Det ble forbedret med en diafon i 1953. Radiofyr ble opprettet på Feistein i 1931.

Fyret ble fredet i 1998. Fyrlyset ble i 2006 erstattet av et ledlys på ei stang som står på rekkverket utenfor lyktehuset. Fra 2000 har fyret en venneforening som blant annet tar i mot gjester på dagsbesøk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg