Feistein fyr. Av . Begrenset gjenbruk

Feistein fyr

Feistein fyr i Rogaland
Feistein fyr
Tårnet på Feistein fyr sto først på utstilling i Oslo.
Feistein fyr

Artikkelstart

Feistein fyr er en fyrstasjon om lag ti kilometer nord for Jærens rev og to kilometer utenfor Sele havn i Klepp kommune, Rogaland. Den ble opprettet som kystfyr i 1859, automatisert i 1988 og avbemannet i 1990.

  • Tårnets høyde: 25 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 34 meter
  • Lysvidde: 11,9 nautiske mil
  • Lyskarakter: FFl(2) W 20s

Navnet

Fyrstasjonen har fått navn etter holmen den ligger på. Det har sannsynligvis opprinnelse i det norrøne Feðjarsteinn, som betyr gjerde eller skillevegg. Det viser nok til at holmen er en del av en rad med skjær og grunner som stenger.

Historikk

Det har skjedd svært mange havarier i området rundt Jærens rev og det var viktig å få markert de farlige skjærene ved den eneste holmen i Klepp kommune, Feisteinene.

Fyrstasjonen ble bygget som et enkelt familiefyr og hadde bare en fjerde ordens lampe i et lite tårn på taket, siden den primært skulle fungere som ledfyr og vise vei langs Jæren. Det viste seg snart at fyret var et meget farlig sted å tjenestegjøre. Sjøen slo av og til over hele holmen, og i 1868 ble fyrvokteren og en tjenestepike sopt på havet og omkom.

I 1869 ble det bygget en beskyttelsesmur ved fyret og i 1890 ble lyset forsterket med en tredje ordens linse og Feistein ble deretter klassifisert som kystfyr.

I 1914–1915 skjedde det store forandringer på Feistein. Det ble blant annet bygget to mer solide boliger og satt opp et støpejernstårn. Det hadde i 1914 stått på den store jubileumsutstillingen i Oslo. I tårnet ble det så montert en andre ordens lampe og et bifyr. Fyret fikk også tåkesignal, og forbedret med en diafon i 1953. Radiofyr ble opprettet på Feistein i 1931.

Fyret ble fredet i 1998. Fyrlyset ble i 2006 erstattet av et ledlys på ei stang som står på rekkverket utenfor lyktehuset. Fra 2000 har fyret en venneforening som blant annet tar imot gjester på dagsbesøk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg