Fagskolen for bokbransjen

Artikkelstart

Fagskolen for bokbransjen er en yrkesrettet utdanning for å arbeide i den norske bokbransjen. Fagskolen holder til i Oslo. Studiet foregår over ett år. I løpet av året har studentene tre samlinger, totalt 11 uker med klasseromsundervisning, samt innlevering av litteraturbrev gjennom hele skoleåret.

Faktaboks

Også kjent som

Tidligere kalt Fagskolen for Bok og Papir

Skolen er delt inn i følgende fag: butikk og kjededrift, forlagsdrift, bransjekunnskap, litteratur, ledelse, jus, markedsføring og økonomi.

Studiet gir 30 studiepoeng og er godkjent av NOKUT. Dette betyr at studenter kan søke lån og stipend i Statens lånekasse for utdanning.

Skolen er støttet av Den norske Bokhandlerforening, Den norske Forleggerforening og siden 1969 av det offentlige, i dag via Utdanningsdirektoratet.

Historie

Skolen ble stiftet i 1915 som Bokhandlerskolen på initiativ fra Norsk Bokhandlermedhjelperforening i samarbeid med Den norske Bokhandlerforening. Bortsett fra bokbransjestudiet ved Høgskolen i Telemark (Bø) i 1979–2002 har skolen vært det eneste tilbudet om organisert bokhandelutdanning i Norge.

Skolen hadde uregelmessig drift som kveldsskole frem til 1924, da undervisningen ble innstilt av økonomiske grunner. Utdanningen startet på ny i 1935 og har, med unntak av et kort avbrudd under okkupasjonen under andre verdenskrig, siden vært drevet årlig.

Fra 1935–1958 uteksaminerte skolen i alt 441 elever; 268 menn og 173 kvinner. Skolen ble en sikker plattform for mange som ville åpne eller overta bokhandel, og må ha sin del av æren for at antallet bokhandlere vokste kraftig mellom 1935 og 1960. Opprinnelig ble den drevet som ettermiddagsskole, slik at elevene hadde praksis i en bokhandel om formiddagen, samtidig som man hadde krav på full lønn fra arbeidsgiver i den perioden skolen varte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg