Fagerheim fjellstugu

Fagerheim fjellstugu.

Artikkelstart

Fagerheim fjellstugu er en privat betjent turisthytteHardangervidda, ved riksvei 7, i sørøstenden av Store Krækkja. Den ligger i Hol kommune i Viken fylke; 1160 meter over havet.

Fra fjellstua er det merkede sommerruter til Krækkja, Haugastøl, Tuva og Heinseter.

Historikk

Den første bilveien over Hardangervidda ble åpnet i 1928, men ble bare benyttet om somrene. Lars O. Ødegaard var bestyrer på DNTs turisthytte Krækkja, i nordenden av Store Krækkja, på 1930-tallet. Han var også gårdbruker på Geilo og bygde seg en seter ved veien i 1936. Den ble gradvis utvidet til fjellstue og i 1941 sa han opp sin stilling for å drive Fagerheim fjellstugu.

Tyskerne bestemte seg for å prøve å holde veien over Hardangervidda åpen hele året under okkupasjonen. De beslagla derfor fjellstua for å bruke den som en av brøytestasjonene langs veien. På Fagerheim ble det stasjonert sovjetiske krigsfanger og utkommanderte nordmenn, og det ble bygd flere brakker.

Etter andre verdenskrig kunne familien Ødegaard igjen overta fjellstua og drev den frem til 1960-tallet. Etter deres tid har det vært en rekke bestyrere og eiere av hytta. I 1992 ble fjellstua modernisert, og har 58 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg