Ernst Haas

Faktaboks

Ernst Haas
Uttale
ha:s
Født
2. mars 1921, Wien, Østerrike
Død
12. september 1986, New York, USA

Racecar, fotografi av Ernst Haas fra 1957

Ernst Haas var en amerikansk fotojournalist, født i Østerrike. Han er kjent for sine suggestive og nyskapende bilder, der fargene ofte utgjør det billedmessige hovedelement. Hans arbeid med bevegelsesuskarphet og farger er av særlig stor betydning.

Haas var i ung alder delt i interesse mellom medisin og malerkunst, men forlot begge til fordel for fotografering og eksperimenterte i begynnelsen med abstrakte former, lys og skygger. Haas ble tilknyttet billedmagasinet Heute fra 1947 og flyttet fokus fra abstrakte bilder til fotojournalistikk.

Hans første store arbeid omhandlet hjemsending av krigsfanger, hvilket brakte ham en invitasjon til å bli med i Magnum Photos. Deretter ble han verdensberømt med foto-essayet The Miracle of Greece.

Etter å ha flyttet til USA i 1950, laget han billedserien New York (1953) for billedbladet Life, hans første arbeid i farger. Senere fulgte billedserier om Paris (1955) og Venezia (1956). På denne tiden begynte hans eksperimenter med kamerabevegelser og «utflytende» farger. I 1962 fikk han en separatutstilling på Museum of Modern Art i New York og året etter utkom hans første bok, Elements, der han fotograferte med nærmest impresjonistiske effekter..

Haas har utgitt blant annet:

  • Elements (1963)
  • The Creation (1971)
  • In America (1975)
  • In Germany (1977)
  • Himalayan Pilgrimage (1978)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg