Ansel Adams

Faktaboks

Uttale
ˈædəmz
Født
20. februar 1902
Død
22. april 1984
Fødested
San Francisco, California, USA

Ansel Adams. Et av Adams’ bilder fra Canyon de Chelly, Arizona, der indianske ruiner fra ca. 350–1300 ligger innunder stupbratte fjellvegger. Bildet er fra 1942 og har tittelen White House Ruins, Canyon de Chelly, Arizona.

Ansel Adams av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Ansel Adams tok flere bilder fra Manzanar, en leir hvor flere japansk-amerikanere var fengslet under andre verdenskrig.
Gårdsarbeidere og Mt. Williamson av /Library of Congress. Falt i det fri (Public domain)

Ansel Adams, amerikansk fotograf, regnes blant verdens ledende naturfotografer. I 1932 stiftet han gruppen f.64 sammen med blant andre Edward Weston. Gruppens mål var opprinnelig å gi en mest mulig naturtro gjengivelse av den ytre verden. Senere utviklet Adams og gruppens andre medlemmer seg i en mer subjektiv retning.

Adams' fotografi er preget av hans sans for lysets betydning og hans fototekniske dyktighet. Han oppfant en metode for eksponering og fremkalling kalt sonesystemet, som han brukte for å inndele lyssjatteringene i et motiv i ti soner, fra svart til hvitt, noe som tillot ham å visualisere gråtonene i det endelige fotografiet med stor nøyaktighet. Den kontrollen han oppnådde med dette systemet, gjorde ham i stand til å fange inn fine endringer i lys og tone, slik at han kunne vende tilbake til det samme motivet igjen og igjen, og lage nye bilder som stadig virket annerledes, ikke som gjentakelser.

Han er kjent for sine skildringer i svart-hvitt av den storslåtte villmarken i vestlige deler av USA, han fikk blant annet i oppdrag av det amerikanske innenriksdepartement å fotografere fra nasjonalparkene. Han har hatt stor innflytelse, både som fotograf og i arbeidet med å få fotografi akseptert som kunstform. Adams har gitt ut flere bøker, blant annet The High Sierra (1927) og Illustrated Guide to Yosemite Valley (1940).

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg