Ansel Adams, amerikansk fotograf, regnes blant verdens ledende naturfotografer. I 1932 stiftet han gruppen f.64 sammen med blant andre Edward Weston. Gruppens mål var opprinnelig å gi en mest mulig naturtro gjengivelse av den ytre verden. Senere utviklet Adams og gruppens andre medlemmer seg i en mer subjektiv retning.

Adams' fotografi er preget av hans sans for lysets betydning og hans fototekniske dyktighet. Han oppfant en metode for eksponering og fremkalling kalt sonesystemet, som han brukte for å inndele lyssjatteringene i et motiv i ti soner, fra svart til hvitt, noe som tillot ham å visualisere gråtonene i det endelige fotografiet med stor nøyaktighet. Den kontrollen han oppnådde med dette systemet, gjorde ham i stand til å fange inn fine endringer i lys og tone, slik at han kunne vende tilbake til det samme motivet igjen og igjen, og lage nye bilder som stadig virket annerledes, ikke som gjentakelser.

Han er kjent for sine skildringer i svart-hvitt av den storslåtte villmarken i vestlige deler av USA, han fikk blant annet i oppdrag av det amerikanske innenriksdepartement å fotografere fra nasjonalparkene. Han har hatt stor innflytelse, både som fotograf og i arbeidet med å få fotografi akseptert som kunstform. Adams har gitt ut flere bøker, blant annet The High Sierra (1927) og Illustrated Guide to Yosemite Valley (1940).

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.