Faktaboks

Erik Thorstvedt
Født
28. oktober 1962, Stavanger
Virke
Fotballspiller
Familie

Foreldre: Harald Thorstvedt (1927–2011) og Liv Ingrid Thorstvedt (1942–).

Gift 29.9.1986 med Tove Helen Lauvåsvåg (19.9.1962–), datter av Thomas Lauvåsvåg (1939–) og Ingrid Sofie Lauvåsvåg (1940–), ekteskapet oppløst 1999; 2) 30.6.2001 med Siv Bore (16.9.1964–), datter av Daniel Bore (1941–2022) og Aud Nymo (1945–).

Tottenham
Tottenham (i blått og hvitt) i aksjon mot Nottingham Forest i mai 1991. Erik Thorstvedt (bak, i langermet trøye), er i ferd med å bokse bort ballen.
Av /NTB Scanpix.

Erik Thorstvedt er en norsk, tidligere landslagsspiller i fotball og en av Norges beste målvakter gjennom tidene. I 1991 ble han den første nordmannen som vant et mesterskap i engelsk fotball, da han vant FA-cupen med Tottenham Hotspur. Han spilte alle Norges kamper i VM i 1994 og er i dag ekspertkommentator for fotballsendinger på TV.

Fakta

Spillestil

Erik Thorstvedt var en solid målvakt med stor rekkevidde, brukbar i feltet, god på streken med god teknikk, spenst samt reaksjonsrask og med god plasseringsevne.

Karrière

Erik Thorsvedt
Det mest berømte målet Erik Thorstvedt noen gang slapp inn. Fredrikstads Per Egil Ahlsen scorer på et frispark fra over 30 meter i cupfinalen i 1984, og Fredrikstad vinner 3–2 over Viking.
Erik Thorsvedt
Av /NTB.

Thorstvedt vokste opp i Stavanger og startet sin karriere i Madla IL. Her viste han tidlig sitt keepertalent. Hans nasjonale gjennombrudd kom da han i 1982 gikk til Eik i Tønsberg. Thorstvedt bidro sterkt til å sikre klubben opprykk til toppserien dette året, og samme år debuterte han på A-landslaget. I 1984 returnerte han til Stavanger og Viking, og han imponerte på både klubb- og landslag. Han var OL-landslagets faste målvakt i 1984 og etablerte seg som førstekeeper på A-landslaget, en posisjon han stort sett skulle beholde karrieren ut – når han var skadefri.

I 1986 dro Erik Thorstvedt utenlands. Etter et mislykket opphold i Borussia Mönchengladbach og et år med suksess i IFK Göteborg gikk ferden i 1989 til London-klubben Tottenham Hotspur. Han hadde problemer den første tiden i sin nye klubb, og engelsk presse gav ham tilnavnet «Erik the horrible» etter at han lot et enkelt skudd gli gjennom hendene i sin debut som Tottenham-keeper. Til tross for den skjeve starten fikk Thorstvedt tillit. Klubbledelsen hadde tro på ham, og etter startvanskene skulle det vise seg at nordmannen var en god investering. I løpet av de neste sesongene etablerte Thorstvedt seg som en av de viktigste spillerne i «Spurs». Hans største øyeblikk med klubben kom da Tottenham vant FA-cupen i 1991. I Tottenham fikk Erik Thorstvedt for alvor vist sin internasjonale klasse. Nå kombinerte han sine gode keeperegenskaper med evnen til å ta ansvar og stå frem som en leder i kampene.

Thorstvedt ble en av bærebjelkene i det fremgangsrike norske landslaget i 1990-årene. Hans innsats bidro sterkt til å ta Norge til VM i USA i 1994. Thorstvedt spilte alle VM-kampene, der Thorstvedt og Rune Bratseth fremsto som Norges beste spillere i turneringen.

På tross av mange skadeavbrekk fikk han hele 97 landskamper.

Trener og kommentator

Erik Thorstvedt, fotballekspert på TV
Erik Thorstvedt har virket som fotballekspert på TV etter at karrieren på banen var over.
Erik Thorsvedt
Av /NTB.

I 1996 tvang ryggproblemer Erik Thorstvedt til å legge keeperhanskene på hylla. Han fortsatte likevel å beskjeftige seg med fotball, som leder, trener og kommentator. I 1997 var Thorstvedt engasjert som sportsdirektør i Viking, men dette fungerte ikke så godt. Fra høsten 1998 til 2003 var han assistenttrener for A-landslaget for menn. I denne rollen var han med på å lede Norge til deltakelse i sluttspillet i fotball-EM i 2000.

Ved siden av trenervirksomheten har Thorstvedt også vært ekspertkommentator i fjernsyn og medarbeider i NRK Radio. Han har vært programleder for TV-programmet «Heia Tufte» på TVNorge, der han trente opp 16 personer som aldri hadde tatt i en fotball før, til å spille en kamp mot Vålerenga. Thorstvedt har vært fotballkommentator for norsk og engelsk fotball i TV2, der han blant annet ledet programmet Matchball mandag, et uhøytidelig program som på humoristisk vis oppsummerte ukens norske serierunde.

Meritter

Landslaget

Erik Thorstvedt redder et skudd i mot Italia i VM 1994.
Thorstvedt gjør en kjemperedning mot Italia i VM i 1994, men Norge taper likevel kampen 0–1.
Erik Thorsvedt
Av /Reuters/NTB.

Erik Thorstvedt var Norges keeper under OL i 1984 og VM i 1994, begge i USA. I begge turneringene ble Norge slått ut etter gruppespillet. Med 97 landskamper er Thorstvedt nummer fire på norgesstatistikken.

Klubbfotball

Thorstvedt vant FA-cupen med Tottenham i 1991.

Utmerkelser

Som den første i historien ble han tildelt Kniksenprisen i 1990, og i 1996 ble han tildelt Kniksens hederspris. Han ble kåret til årets keeper av VG i 1984 og til lagets mest populære spiller i 1989 av supporterne i Tottenham. I 2005 ble han tildelt Medierosen for programserien «Heia Tufte». Han har også skrevet de to humorbøkene Helt bak mål (1997) og Steinløye (2003).

Erik Thorstvedt er far til Charlotte Thorstvedt og Kristian Thorstvedt.

Utgivelser

  • Helt bak mål, 1997
  • Steinløye, 2003

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Oppslagsbok om norsk fotball, 2000
  • M. Goksøyr og F. Olstad: Fotball!, 2002

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg