Erik Thorstvedt

Faktaboks

Erik Thorstvedt
født:
28. oktober 1962, Stavanger

Foto Torbjørn Sønstrød / tobben sonstrod - Foto365.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Tottenham (i blått og hvitt) i aksjon mot Nottingham Forest i mai 1991. Erik Thorstvedt (bak, i langermet trøye), er i ferd med å ta ballen.
Av /NTB Scanpix.

Erik Thorstvedt er en tidligere norsk landslagsspiller, målvakt, og kanskje Norges beste keeper gjennom tidene. Han spilte alle Norges kamper i VM i 1994, var den første nordmannen som vant et mesterskap i England og er i dag ekspertkommentator på TV2.

Fakta

Spillestil

Erik Thorstvedt regnes som en av Norges beste spillere og Norges beste keeper gjennom tidene. Han var en solid målvakt med stor rekkevidde, brukbar i feltet, god på streken med god teknikk, spenst samt var reaksjonsrask og hadde god plasseringsevne.

Karriere

Erik Thorstvedt spilte alle landskampene i VM i USA i 1994, der Thorstvedt og Rune Bratseth fremsto som Norges beste spillere i turneringen. Han var også landslagskeeper under OL i USA i 1984.

I 1991 ble han den første nordmannen som vant en engelsk tittel, da hans lag, Tottenham, slo Nottingham i FA-cupfinalen.

Etter karrieren har Thortstvedt blant annet vært sportssjef i Viking, keepertrener/assistenttrener for landslaget, programleder for TV-programmet «Heia Tufte» og fotballkommentator for norsk og engelsk fotball i TV2, der han blant annet ledet programmet Matchball mandag, et uhøytidelig program som på humoristisk vis oppsummerte ukens norske serierunde.

Erik Thorstvedt er far til Charlotte Thorstvedt.

Meritter på landslaget

Erik Thorstvedt var Norges keeper under OL i 1984 og VM i 1994, begge i USA. I begge turneringene ble Norge slått ut etter gruppespillet.

Meritter i klubbfotball

Thorstvedt vant FA-cupen med Tottenham i 1991.

Personlige meritter

Med 97 landskamper er Thorstvedt nummer fire på norgesstatistikken. Som den første i historien ble han tildelt Kniksen-prisen i 1990, og i 1996 ble han tildelt Kniksens hederspris. Han ble kåret til årets keeper av VG i 1984 og til lagets mest populære spiller i 1989 av supporterne i Tottenham. I 2005 ble han tildelt Medierosen for programserien «Heia Tufte», der han trente opp 16 nerder som aldri hadde tatt i en fotball før, til å spille en kamp mot Vålerenga. Han har også skrevet de to humorbøkene Helt bak mål (1997) og Steinløye (2003).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg