Elopak AS, Spikkestad i Røyken, norsk industriselskap grunnlagt i 1957. Selskapet produserer emballasje og tappemaskiner til ferske flytende næringsmidler, særlig pappemballasje for melk og juice, men også plastemballasje. Elopak er en av verdens største produsenter innen sitt område med salg over hele verden og produksjon i mange land, delvis på lisens fra eller i samarbeid med Elopak. Elopak inngår i konsernet Ferd, eid av Johan Andresen.

Selskapet har en omsetning på 447 millioner euro og 178 ansatte (2017).

Elopak ble dannet av ingeniøren Christian August Johansen og Johan Henrik Andresen, eieren av Tiedemanns Tobaksfabrik, etter at de i 1957 hadde ervervet den europeiske produksjons- og salgslisensen for et amerikansk emballasjeprodukt av kartong, patentert i 1915 under navnet Pure-Pak.

Et produksjonsanlegg i Spikkestad ble ferdigstilt samme år, og året etter ble Asker Meieri de første i Norge som tok i bruk den nye melkeemballasjen. Etter hvert ble det etablert produksjonsanlegg og salgsavdelinger i flere europeiske land. I 1987 overtok Elopak det amerikanske lisensselskapet og fikk verdensrettighetene til Pure-Pak-systemet, også for tappemaskinene til fylling av kartongene. Elopak overtok i 2003 kartongvirksomheten til den nederlandske konkurrenten Variopak.

Den norske kartongproduksjonen ble nedlagt i 2003 og 60 ansatte mistet jobben. Fortsatt ligger hovedkontor og forsknings- og utviklingsavdelingen i Spikkestad. Elopak har produksjonssteder, salgskontor, datterselskaper og lisenstakere i mer enn 40 land. Produktene markedsføres i over 100 land verden over.

Navnet Elopak står for European License of Pure-Pak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.