Akershus har hatt en sterk vekst i antall arbeidsplasser de senere år, og veksten i næringslivet er høyere i Akershus enn ellers i landet for alle typer næringer. Siden 2000 har antallet i Akershus økt med 50 710 arbeidsplasser og var i 2012 oppe i 256 869.

Osloregionen

I økonomisk forstand fungerer hele Osloregionen som ett arbeidsmarked med et integrert næringsliv. Det felles arbeidsmarkedet illustreres ved at rundt 91 500 yrkestakere bosatt i Akershus (36 % av de bosatte yrkestagerne) har arbeid i Oslo. Ytterligere 24 100 yrkestakere i de 33 nærmeste kommunene utenfor Akershus har arbeid i Oslo (2004). Omvendt har rundt 32 200 yrkestakere bosatt i Oslo arbeid i Akershus.

Tjenesteytende næringer

Næringslivet i Akershus er ellers de senere årene preget av sterk vekst i varehandel og forretningsmessig tjenesteyting. Detaljhandelen har generelt sett vist sterk oppsving i fylket i flere tiår, noe som har ført til at Akershus i stadig større grad er blitt «selvforsynt» med detaljhandelvirksomhet.

Engrosvirksomhet finner en særlig i Bærum og Asker, Oppegård og Ski i Follo og Skedsmo, Lørenskog og Nittedal på Romerike. Forretningsmessig tjenesteyting av betydning finner en særlig i Bærum og Asker, der det langs E 18 er samlet en rekke betydelige konsulentfirmaer i ulike bransjer.

Akershus er etter Oslo det fylket som har flest sysselsatte i næringen finansiell og forretningsmessig tjenesteyting; 14,9 % (2001). Felles for både engroshandel og forretningsmessig tjenesteyting er likevel den dominerende posisjon Oslo har i forhold til Akershus. Unntaket fra dette er den nevnte konsentrasjonen av forretningsmessig tjenesteyting langs E 18 vestover fra Oslo.

Turisme

Akershus har en betydelig gjennomstrømning av turister på grunn av sin beliggenhet rundt Oslo, men fylket er likevel bare nr. 6 etter tallet på overnattinger ved hotellene (2002). Flere kommuner har satset på vintersportsgjester (alpinanlegg i Hurdal, på Kirkerud og Kolsås i Bærum og Varingskollen i Nittedal).

Blant de viktigste turistattraksjonene er Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum, fornøyelsesparken TusenFryd i Ås, Eidsvollsbygningen, Fetsund Lenser (fløtningshistorisk museum) og museumsjernbanen Urskog-Hølandsbanen i Sørum.

Industri

Akershus har en relativt beskjeden del av Norges industri. I 2001 hadde fylket 18 214 industri-arbeidsplasser, som tilsvarer 9 % av den samlede sysselsettingen i fylket.

Industrien har imidlertid vist mindre tilbakegang siden 1980-årene enn landet som helhet. Småindustri er mest typisk i fylket. Viktigst er maskinindustri og elektroteknisk industri slik som ABB i i Asker. Ellers betyr grafisk industri (trykkerier og avisbedrifter), næringsmiddelindustri (slakterier, meierier m.v.), kjemisk industri (f.eks. Icopal i Lørenskog, Dyno Industrier A/S i Skedsmo) og treindustrien (sagbruk og høvlerier, møbelfabrikker m.v.) mest. Den gjennomsnittlige bedriftsstørrelsen i industrien er relativt liten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg