næringsliv i Akershus

Artikkelstart

Akershus har hatt en sterk vekst i antall arbeidsplasser de senere år, og veksten i næringslivet er høyere i Akershus enn ellers i landet for alle typer næringer. Siden 2000 har antallet i Akershus økt med 50 710 arbeidsplasser og var i 2012 oppe i 256 869.

Osloregionen

I økonomisk forstand fungerer hele Osloregionen som ett arbeidsmarked med et integrert næringsliv. Det felles arbeidsmarkedet illustreres ved at rundt 91 500 yrkestakere bosatt i Akershus (36 % av de bosatte yrkestagerne) har arbeid i Oslo. Ytterligere 24 100 yrkestakere i de 33 nærmeste kommunene utenfor Akershus har arbeid i Oslo (2004). Omvendt har rundt 32 200 yrkestakere bosatt i Oslo arbeid i Akershus.

Tjenesteytende næringer

Næringslivet i Akershus er ellers de senere årene preget av sterk vekst i varehandel og forretningsmessig tjenesteyting. Detaljhandelen har generelt sett vist sterk oppsving i fylket i flere tiår, noe som har ført til at Akershus i stadig større grad er blitt «selvforsynt» med detaljhandelvirksomhet.

Engrosvirksomhet finner en særlig i Bærum og Asker, Oppegård og Ski i Follo og Skedsmo, Lørenskog og Nittedal på Romerike. Forretningsmessig tjenesteyting av betydning finner en særlig i Bærum og Asker, der det langs E 18 er samlet en rekke betydelige konsulentfirmaer i ulike bransjer.

Akershus er etter Oslo det fylket som har flest sysselsatte i næringen finansiell og forretningsmessig tjenesteyting; 14,9 % (2001). Felles for både engroshandel og forretningsmessig tjenesteyting er likevel den dominerende posisjon Oslo har i forhold til Akershus. Unntaket fra dette er den nevnte konsentrasjonen av forretningsmessig tjenesteyting langs E 18 vestover fra Oslo.

Turisme

Akershus har en betydelig gjennomstrømning av turister på grunn av sin beliggenhet rundt Oslo, men fylket er likevel bare nr. 6 etter tallet på overnattinger ved hotellene (2002). Flere kommuner har satset på vintersportsgjester (alpinanlegg i Hurdal, på Kirkerud og Kolsås i Bærum og Varingskollen i Nittedal).

Blant de viktigste turistattraksjonene er Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum, fornøyelsesparken TusenFryd i Ås, Eidsvollsbygningen, Fetsund Lenser (fløtningshistorisk museum) og museumsjernbanen Urskog-Hølandsbanen i Sørum.

Industri

Akershus har en relativt beskjeden del av Norges industri. I 2001 hadde fylket 18 214 industri-arbeidsplasser, som tilsvarer 9 % av den samlede sysselsettingen i fylket.

Industrien har imidlertid vist mindre tilbakegang siden 1980-årene enn landet som helhet. Småindustri er mest typisk i fylket. Viktigst er maskinindustri og elektroteknisk industri slik som ABB i i Asker. Ellers betyr grafisk industri (trykkerier og avisbedrifter), næringsmiddelindustri (slakterier, meierier m.v.), kjemisk industri (f.eks. Icopal i Lørenskog, Dyno Industrier A/S i Skedsmo) og treindustrien (sagbruk og høvlerier, møbelfabrikker m.v.) mest. Den gjennomsnittlige bedriftsstørrelsen i industrien er relativt liten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg