Eliahu Inbal

Faktaboks

Eliahu Inbal
Født
16. februar 1936, Jerusalem, Israel (daværende britisk mandatområde)

Artikkelstart

Eliahu Inbal, israelsk dirigent, sjefdirigent for Taipei Symfoniorkester fra 2019, gjorde en bemerket innsats som sjefdirigent ved Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt (nåværende hr-Sinfonieorchester) og har vært en verdsatt gjest ved Oslo-Filharmonien.

Inbal har ellers ledet en rekke ledende orkestre og gjestet ved flere større operahus.

Utdannelse

Inbal ble født i Jerusalem. Han studerte fiolin ved musikkakademiet i hjembyen, var konsertmester ved flere orkestre og tok timer i komposisjon med Paul Ben-Haim.

Leonard Bernstein hørte ham dirigere og på dennes anbefaling fikk han studere direksjon med Louis Fourestier ved konservatoriet i Paris 1960–1963 og siden med Sergiu Celibiache og Franco Ferrera.

Karriere

Inbal vant Guido Cantelli-prisen for dirigenter i 1962, noe som førte til oppdrag i Italia. I 1965 dirigerte han i Storbritannia for første gang, som gjestedirigent ved London Filharmoniske Orkester. Han ble gjestedirigent ved flere britiske orkestre og fikk i denne tiden britisk statsborgerskap i tillegg til israelsk.

Inbal var 1974–1990 sjefdirigent for Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt, nåværende hr-Sinfonieorchester, som han førte frem til en høy standard. Her ble han lagt merke til for sine tolkninger av symfonier av Anton Bruckner, som han dirigerte i originalversjon, og av Gustav Mahler.

Inbal var sjefdirigent for La Fenice-operaen i Venezia 1984–1989, for Konzerthausorchester Berlin 2001–2006, for Tokyo Metropolitan Symfoniorkester 2008–2012 og for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester 2009–2012.

Inbal har gjestet ved ledende orkestre i Berlin, Wien og London foruten orkestre som Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam og Chicago Symfoniorkester.

Han gjestet Oslo-Filharmonien første gang i mars 1978 og var gjestedirigent 1990–2003. Her hadde han symfonier av Gustav Mahler på programmet.

Innspillinger

I tiden i Frankfurt gjorde Inbal en serie med bemerkede plateinnspillinger, blant annet for selskapene Denon og Teldec. Sentralt står de komplette seriene med symfonier av Anton Bruckner og Gustav Mahler, begge i form av konsertopptak.

Han har også spilt inn serier med orkesterverker av Hector Berlioz, Robert Schumann, Aleksandr Skrjabin og Dmitrij Sjostakovitsj.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg