Eliahu Inbal

Faktaboks

Eliahu Inbal
Født
16. februar 1936, Jerusalem, Israel (daværende britisk mandatområde)

Eliahu Inbal, israelsk dirigent, gjorde en bemerket innsats som sjefdirigent ved Radiosymfoniorkesteret i Frankfurt og har vært en verdsatt gjest ved Oslo-Filharmonien. Han har ellers ledet en rekke ledende orkestre og gjestet ved flere operahus.

Utdannelse og tidlig karriere

Inbal ble født i Jerusalem. Han studerte fiolin ved Musikkakademiet i hjembyen, var konsertmester ved flere orkestre og tok timer i komposisjon med Paul Ben-Haim. Leonard Bernstein hørte ham dirigere, og han fikk dermed studere direksjon med Louis Fourestier ved Musikkonservatoriet i Paris 1960–63 og med Sergiu Celibiache og Franco Ferrera.

Inbal vant Guido Cantelli-prisen i 1962, noe som førte til oppdrag i Italia. I 1965 gjestet han i Storbritannia for første gang (ved London Philharmonic Orchestra), og han ble etter hvert gjestedirigent ved flere britiske orkestre. Han ble innvilget britisk statsborgerskap.

Sjefdirigent

Inbal var 1974–90 sjefdirigent for Radiosymfoniorkesteret i Frankfurt (i dag Hessischer Rundfunk-Sinfonieorchester), som han førte frem til en høy standard. Her ble han lagt merke til for sine tolkninger av symfonier av Anton Bruckner, som han dirigerte i originalversjon, og av Gustav Mahler.

I Frankfurt gjorde Inbal en serie med bemerkede plateinnspillinger, blant annet for selskapene Denon og Teldec. Sentralt står de komplette seriene med symfonier av Bruckner og Mahler, begge i form av konsertopptak. Han har også spilt inn serier med orkesterverker av Hector Berlioz, Robert Schumann, Aleksandr Skrjabin og Dmitrij Sjostakovitsj.

Inbal var sjefdirigent for La Fenice-operaen i Venezia 1984–89, for Konzerthausorchester Berlin 2001–06, for Tokyo Metropolitan Symfoniorkester 2008–12 og for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester 2009–12.

Gjestedirigent

Inbal gjestet Oslo-Filharmonien første gang i mars 1990, og her har han hatt symfonier av Gustav Mahler på programmet. Han har ellers gjestet ved ledende orkestre i Berlin, Wien og London foruten orkestre som Concertgebouworkesteret i Amsterdam og Chicago Symfoniorkester.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg