Eliahu Inbal, israelsk dirigent, gjorde en bemerket innsats som sjefdirigent ved Radiosymfoniorkesteret i Frankfurt og har vært en verdsatt gjest ved Oslo-Filharmonien. Han har ellers ledet en rekke ledende orkestre og gjestet ved flere operahus. 

Inbal ble født i Jerusalem. Han studerte fiolin ved Musikkakademiet i hjembyen, var konsertmester ved flere orkestre og tok timer i komposisjon med Paul Ben-Haim. Leonard Bernstein hørte ham dirigere, og han fikk dermed studere direksjon med Louis Fourestier ved Musikkonservatoriet i Paris 1960–63 og med Sergiu Celibiache og Franco Ferrera. 

Inbal vant Guido Cantelli-prisen i 1962, noe som førte til oppdrag i Italia. I 1965 gjestet han i Storbritannia for første gang (ved London Philharmonic Orchestra), og han ble etter hvert gjestedirigent ved flere britiske orkestre. Han ble innvilget britisk statsborgerskap.

Inbal var 1974–90 sjefdirigent for Radiosymfoniorkesteret i Frankfurt (i dag Hessischer Rundfunk-Sinfonieorchester), som han førte frem til en høy standard. Her ble han lagt merke til for sine tolkninger av symfonier av Anton Bruckner, som han dirigerte i originalversjon, og av Gustav Mahler.

I Frankfurt gjorde Inbal en serie med bemerkede plateinnspillinger, blant annet for selskapene Denon og Teldec. Sentralt står de komplette seriene med symfonier av Bruckner og Mahler, begge i form av konsertopptak. Han har også spilt inn serier med orkesterverker av Hector BerliozRobert SchumannAleksandr Skrjabin og Dmitrij Sjostakovitsj.

Inbal var sjefdirigent for La Fenice-operaen i Venezia 1984–89, for  Konzerthausorchester Berlin 2001–06, for Tokyo Metropolitan Symfoniorkester 2008–12 og for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester 2009–12.

Inbal gjestet Oslo-Filharmonien første gang i mars 1990, og her har han hatt symfonier av Gustav Mahler på programmet. Han har ellers gjestet ved ledende orkestre i Berlin, Wien og London foruten orkestre som Concertgebouworkesteret i Amsterdam og Chicago Symfoniorkester

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.