Faktaboks

Peisistratos
Uttale
peisˈistratos
Født
600 fvt.
Død
527 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Peisistratos
Peisistratos´ hode og Alkibiades venstre hånd. Maleri fra en gang mellom 1824 og 1834.
Av .

Peisistratos var en athensk politiker, og kom fra en velstående adelsfamilie. Han var tyrann i Athen fra 560, hvor han etter et par tilbakeslag satt trygt helt fra 546 til sin død i 527. Hans maktgrunnlag var lokal støtte i det nordlige Attika og stor personlig rikdom.

Peisistratos knyttet til seg mange aristokrater, men hans regime betydde likevel en svekkelse av aristokratiet og kan sees som en forutsetning for den videre utviklingen i demokratisk retning, selv om tyrannene ble omtalt med avsky i det demokratiske Athen. Peisistratos lot Solons lover stå ved lag, og støttet småbrukere og nydyrkere ved en viss økonomisk utjevning gjennom skatter og avgifter på produksjon og den økende handelen.

Athen opplevde en økonomisk ekspansjon, attisk mynt ble brukt overalt. Byen sikret sitt overtak på sjøen og begynte å bli en stormakt. Vasemaleri, skulptur og litteratur blomstret, nye templer ble reist, og de religiøse festene ble store begivenheter. Tragedieoppførelser ble en del av Dionysoskulten. Tyranniet fortsatte under Peisistratos' sønner Hipparkhos og Hippias.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg