elevsinske mysterier

Artikkelstart

Elevsinske mysterier er de mest berømte religiøse ritene fra den greske antikken. Grunnlaget var antagelig førgreske jordbruksfester, der man feiret såing, spiring og innhøstingen av kornet. Kornets syklus ble i den greske antikken illustrert i myten om Demeter og hennes datter Kore (Persefone), og denne myten ble knyttet til byen Elevsis.

Faktaboks

Uttale
elevsˈinske mystˈerier

Hele historien om Demeter og Kore ble gjenskapt i de elevsinske mysterier. Demeterfester ble holdt i en rekke greske byer, men festene i Elevsis, Elevsinia, fikk en særstilling.

På 500-tallet fvt. var mysteriene utviklet. Deltagerne dannet en sekt som trodde at guddommen ville vise seg for dem, og at de ville oppnå liv etter døden. Alle grekere hadde adgang til å delta i festen – også slaver.

Kildene er på mange måter uklare om elevsinske mysterier. De innvidde, mystene, hadde taushetsplikt. Hymnen til Demeter, som forteller myten, er en av de homeriske hymner, antagelig skrevet omkring 600 før Elevsis ble underlagt Athen. Ellers er mysteriene omtalt hos flere kirkefedre, men deres formål er polemisk.

De «små» Elevsinia fant sted i Athen tidlig på våren. Her ble Kores gjenkomst feiret. De «større» Elevsinia ble arrangert om høsten i Athen og Elevsis. Mystene gikk i prosesjon fra Athen til Elevsis, hvor innvielsen fant sted i flere netter på rad. Det var flere grader av innvielse. Hellige ting, som ble hentet fra Elevsis til Athen, for så å følge prosesjonen tilbake, spilte en stor rolle. Under innvielsesseremonien manipulerte mystene disse hellige tingene. De innvidde oppførte under festen flere liturgiske dramaer med emner fra myten.

De elevsinske mysterier samlet i omkring tusen år et stort antall følgere. Mange av tidens fremste menn lot seg innvie, blant andre Cicero og keiser Augustus. De ble siste gang feiret ca. 400 evt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg