Ormen Lange, bygd av Torberg Skavhogg, var kong Olavs flaggskip. Ifølge Snorre var det «det beste skip som har vært bygd i Norge og det som har kostet mest». Christian Krohgs tegning.

.
Lisens: fri
Slaget ved Svolder
Eirik jarl ble blant seierherrene i slaget ved Svolder, og skal ha tatt Olav skip Ormen Lange som bytte. Eirik jarls menn border Ormen Lange, tegning av Halfdan Egedius.

Ormen Lange var navnet på det store hærskipet som Olav Tryggvason skal ha latt bygge til Vendlandstoget. Etter kongens fall i slaget ved Svolder fikk Eirik jarl skipet som bytte.

«Ormen Lange» hadde fått navn etter ormehodet og ormehalen som utgjorde stavn- og akterdekorasjonen på skipet, og skal ha vært uvanlig stort. Snorre skriver i Olav Tryggvasons saga i Heimskringla at Ormen Lange hadde 34 årepar eller «rom», og et mannskap på 8 mann i hvert «halvrom». Med omtrent samme avstand mellom årene som på Gokstadskipet, som hadde 16 årepar, må Ormen da ha hatt en lengde på rundt 50 meter. Snorres tall tilsier ellers at mannskapet var godt over 500.

Man har likevel regnet med at dette må ses på som et maksimumstall, med tanke både på plassen om bord og på alt det mannskapet skulle ha med seg. Tradisjonen kan ha overdrevet størrelsen på skipet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg