Grytten kraftverk, ved Venjestova like innunder Romsdalshorn i Rauma kommune i Romsdalen. Hovedvassdrag Eira, Rauma og Isa.

Gryttenutbyggingen omfattet en felles utbygging av elver og bekker fra nedbørsfelter i fjellområdet mellom Eikesdalen og Romsdalen. De viktigste er Bruåa og ytre og indre Mardøla i Eikesdalen, Mongebekken og Venjeåna i Romsdalen og Glutra i Isfjorden. Hovedmagasin er Grøttavatnet (980-930 meter over havet) i Glutra, med pumpestasjoner (se pumpekraftverk) opp fra Mongevatnet (0,8 MW) og Nedre Mardalsvatnet (6 MW). Største fallhøyde 964 meter fra Grøttavatnet. Maksimal ytelse på peltonturbinen er 143,5 MW, midlere årsproduksjon 548 GWh. Fra dette må det trekkes cirka 20 GWh for pumping.

Reguleringene kunne ha ført til at den kjente Mardalsfossen ble nærmest tørrlagt. For å unngå dette ble utbygger pålagt å sørge for en minstevannføring i fossen om sommeren. Denne minstevannføringen ble i 1990 fastsatt til 2,5 kubikkmeter per sekund i juli måned. Fra 20. til 30. juni og fra 1. til 20. august henholdsvis 2,5 og 2,0 kubikkmeter per sekund, men ikke mer enn det naturlige tilløpet skulle tilsi.

Grytten kraftverk eies av Statkraft (88 prosenet) og Tafjord kraftproduksjon (12 prosent). Kraftverket ble satt i drift i 1975. Utbyggingen var svært omstridt fordi den kunne føre til delvis tørrlegging av Mardalsfossen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg