Grytten kraftverk

Grytten kraftverk, ved Venjestova like innunder Romsdalshorn i Rauma kommune i Romsdalen. Hovedvassdrag Eira, Rauma og Isa.

Gryttenutbyggingen omfattet en felles utbygging av elver og bekker fra nedbørsfelter i fjellområdet mellom Eikesdalen og Romsdalen. De viktigste er Bruåa og ytre og indre Mardøla i Eikesdalen, Mongebekken og Venjeåna i Romsdalen og Glutra i Isfjorden. Hovedmagasin er Grøttavatnet (980-930 moh.) i Glutra, med pumpestasjoner (se pumpekraftverk) opp fra Mongevatnet (0,8 MW) og Nedre Mardalsvatnet (6 MW). Største fallhøyde 964 meter fra Grøttavatnet. Maksimal ytelse på peltonturbinen er 143,5 MW, midlere årsproduksjon 533 GWh. Fra dette må det trekkes ca. 20 GWh for pumping.

Reguleringene kunne ha ført til at den kjente Mardalsfossen ble nærmest tørrlagt. For å unngå dette ble utbygger pålagt å sørge for en minstevannføring i fossen om sommeren. Denne minstevannføringen ble i 1990 fastsatt til 2,5 m³/s i juli måned. Fra 20.-30. juni og fra 1.-20. august henholdsvis 2,5 og 2,0 m³/s, men ikke mer enn det naturlige tilløpet skulle tilsi.

Grytten kraftverk eies av Statkraft (88 %) og Tafjord kraftproduksjon (12 %). Kraftverket ble satt i drift i 1975. Utbyggingen var svært omstridt, se Mardøla-aksjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg