Faktaboks

Aura
Aurå
Etymologi
av norrønt aur, ‘sand, grus’
Aura i Eikesdalen (25.09.2008)
Parti fra øvre deler av Aura i Eikesdalen, med lite resttilsig som følge av lite nedbør og de betydelige overføringene i øvre deler.
Aura i Eikesdalen (25.09.2008)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Aura er ei lakseførende elv i Molde kommune (tidligere i Nesset kommune) i Møre og Romsdal.

Aura er 87,2 kilometer lang, med et nedbørfelt på 1119 km2.

Den kommer opprinnelig fra Aursjøen og en rekke andre vann i fjellet vest for Storskrymten som ligger på grensen mellom Møre og Romsdal, Trøndelag og Innlandet/Oppland. Aura renner i nordvestlig retning gjennom den trange Eikesdalen til Eikesdalsvatnet. Herfra renner Eira (kjent for storvokst laks) til Eresfjorden, den indre arm av Langfjorden (Romsdalsfjorden).

Som følge av omfattende vassdragsreguleringer med flere overføringstunneler (takrenneprosjekt) blir vann fra flere av Auras bielver Kløvåa og Stordalsåa overført til Aursjøen, som ligger 856-831 meter over havet, og som er oppdemt sammen med Gautsjøen. Mye vann overføres nordover til Litldalsvassdraget (nabodalføret) gjennom tunnel for utnyttelse i kraftverkene Osbu og Aura i Sunndal kommune.

I 2020 var det ikke krav om minstevannføring fra noen av inntakspunktene, noe som gjør at vannføringen i deler av Aura blir svært liten i tørre perioder med lite resttilsig.

Kart

Aura
Aura
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg