Mardøla

Artikkelstart

Mardøla er en elv i Molde kommune i Møre og Romsdal, som renner ut i Eikesdalsvatnet. Elven dannes etter samløpet av de to sideelvene Ytre og Indre Mardøla. Elven ble kjent etter Mardøla-aksjonen som samlet demonstranter både for og imot kraftutbyggingen.

Den mest kjente av fossene er Søre Mardalsfossen i Indre Mardøla, der vannet faller fritt i to konsentrerte fall, det øverste er ca. 250 m ut fra kastet utenfor Mardalstjønn. Det nederste inngår i en ca. 300 m høy fallstrekning. I nærheten danner også den Nordre Mardalfossen i Ytre Mardøla prektige fossestryk over en bratt ca. 350 m høy fallstrekning.

Vannføringen i fossene i begge elvene er endret som følge av utbygging av Grytten kraftverk. Fossene får nå naturlig tilsig fra svært reduserte nedbørfelt. For å fremheve fossene i turistsesongen ble det bestemt at vannføringen i Søre Mardalsfoss de første 10 år etter utbyggingen skulle holdes på 3 m3/s i juli måned. I 1990 ble det bestemt at vannføringen i fossen skal holdes på 2,5 m3/s i perioden 20. juni–31. juli og 2,0 m3/s i perioden 1. august–20. august. Naturlig avløp gjennom denne fossen i juli måned var før utbygging gjennomsnittlig lavere enn 2,5 m3/s. Allikevel skal 2,5 m3/s holdes i juli måned selv om tilsiget er mindre. Største observerte vannføring i Søre Mardalsfoss var 45 m3/s.

Vannreguleringen for Grytten kraftverk medførte at Mongefossen i Romsdalen, som har et tilnærmet loddrett fall på ca. 300 m, nå viser sin prakt bare i flomsituasjoner.

Kart

Mardøla
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg