Mardøla er en elv i Molde kommune i Møre og Romsdal, som renner ut i Eikesdalsvatnet. Elven dannes etter samløpet av de to sideelvene Ytre og Indre Mardøla. Elven ble kjent etter Mardøla-aksjonen som samlet demonstranter både for og imot kraftutbyggingen.

Den mest kjente av fossene er Søre Mardalsfossen i Indre Mardøla, der vannet faller fritt i to konsentrerte fall, det øverste er ca. 250 m ut fra kastet utenfor Mardalstjønn. Det nederste inngår i en ca. 300 m høy fallstrekning. I nærheten danner også den Nordre Mardalfossen i Ytre Mardøla prektige fossestryk over en bratt ca. 350 m høy fallstrekning.

Vannføringen i fossene i begge elvene er endret som følge av utbygging av Grytten kraftverk. Fossene får nå naturlig tilsig fra svært reduserte nedbørfelt. For å fremheve fossene i turistsesongen ble det bestemt at vannføringen i Søre Mardalsfoss de første 10 år etter utbyggingen skulle holdes på 3 m3/s i juli måned. I 1990 ble det bestemt at vannføringen i fossen skal holdes på 2,5 m3/s i perioden 20. juni–31. juli og 2,0 m3/s i perioden 1. august–20. august. Naturlig avløp gjennom denne fossen i juli måned var før utbygging gjennomsnittlig lavere enn 2,5 m3/s. Allikevel skal 2,5 m3/s holdes i juli måned selv om tilsiget er mindre. Største observerte vannføring i Søre Mardalsfoss var 45 m3/s.

Vannreguleringen for Grytten kraftverk medførte at Mongefossen i Romsdalen, som har et tilnærmet loddrett fall på ca. 300 m, nå viser sin prakt bare i flomsituasjoner.

Kart

Mardøla
Mardøla
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg