Vang kirke.

Vang er en tidligere kommune i Hedmark. Vang bestod opprinnelig av hele nåværende Hamar kommune, samt Furnes sogn i Ringsaker. Hamar ble opprettet som kjøpstad og skilt ut i 1848, og Furnes ble skilt ut i 1891. Det har vært flere grensejusteringer mot Hamar, Stange og Ringsaker. Vang ble i 1992 slått sammen med Hamar; arealet var 327 km2 ved sammenslåingen. Vang utgjør i dag eget sogn i Hamar.

Vang ligger nord og øst for bysenteret. De bynære områdene tilhører de tett bosatte og fruktbare bygdene på Hedmarken. Fra Mjøsa stiger landet slakt mot øst og nord. Under Vangsåsen når gardsbebyggelsen opp i 500 moh.

Vang kirke er en åttekantet steinkirke. Den fikk sin nåværende form i 1810 etter tegninger av Abraham Pihl, etter en brann i den gamle kirken fra 1100-tallet.

Navnet hører egentlig til prestegården og betyr 'gressgrodd slette'; det ble først brukt om møtestedet utenfor hovet, senere om kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg