Diego Rivera var en meksikansk maler. Han var elev av blant andre illustratøren José Guadalupe Posada, som lærte ham å bruke maleriet i klassekampens tjeneste.

Rivera kom til Europa i 1906, studerte i Madrid, senere London, der han satte seg inn i Karl Marx' skrifter og lærte seg den enkaustiske teknikk. Etter opphold i Mexico oppholdt han seg fra 1911–1921 i Europa, traff blant annet Picasso i Paris. I Italia gjorde Giottos kunst et sterkt inntrykk på ham. Senere hadde han opphold i Moskva og New York.

Rivera fant etter hvert frem til en plastisk forenklet og monumental form, som bygger på impulser dels fra kubismen, dels fra eldre meksikansk kunst. Hans maleri er dramatisk og dekorativt bygd opp, med store figurer og oftest med en sterk sosial tendens.

Riveras mest kjente verker er freskene i Escuela Preparatoria i Ciudad de México (1927), 124 fresker i undervisningsdepartementet (1923–1928), og 39 fresker i Chapingo (1924–1927) samt fresker i Ford-hovedkvarteret i Detroit fra 1932–1933.

Rivera var gift med Frida Kahlo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.