Faktaboks

Diego Rivera

Født: Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez

Uttale
rivˈera
Født
8. desember 1886, Guanajuato, Mexico
Død
24. november 1957, Mexico by, Mecixo
Diego Rivera (fotografi)
Diego Rivera (fotografi)
Av /Museo Frida Kahlo.

Diego Rivera var en meksikansk maler. Han var elev av blant andre illustratøren José Guadalupe Posada, som lærte ham å bruke maleriet i klassekampens tjeneste.

Rivera kom til Europa i 1906, studerte i Madrid, senere London, der han satte seg inn i Karl Marx' skrifter og lærte seg den enkaustiske teknikk. Etter opphold i Mexico oppholdt han seg fra 1911–1921 i Europa og traff blant annet Pablo Picasso i Paris. I Italia gjorde Giotto di Bondones kunst et sterkt inntrykk på ham. Senere hadde han opphold i Moskva og New York.

Rivera fant etter hvert frem til en plastisk forenklet og monumental form, som bygger på impulser dels fra kubismen, dels fra eldre meksikansk kunst. Hans maleri er dramatisk og dekorativt bygd opp, med store figurer og oftest med en sterk sosial tendens.

Riveras mest kjente verker er freskene i Escuela Preparatoria i Ciudad de México (1927), 124 fresker i undervisningsdepartementet (1923–1928) og 39 fresker i Chapingo (1924–1927) samt fresker i Ford-hovedkvarteret i Detroit fra 1932–1933.

Rivera var gift med Frida Kahlo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg