Det kinesiske hav

Artikkelstart

Det kinesiske hav er et randhav til det vestlige Stillehavet som ligger utenfor østkysten og sørøstkysten til Kina.

Faktaboks

Uttale
kinˈesiske hav

Havet er delt i Øst-Kina-havet og Sør-Kina-havet av Taiwanstredet. Øst-Kina-havet er begrenset av Kina i vest, Taiwan i sør, Ryukyuøyene i øst og øyene Kyushu (Japan) og Cheju-do (Sør-Korea) i nordøst og nordvest. Sør-Kina-havet er begrenset av Vietnam og Kina i vest og nord, Taiwan og Filippinene i øst og Borneo og Malaysia i sør og sørvest.

Det sørlige bassenget er både størst og dypest med overflateareal på 3 400 000 kvadratkilometer og midlere dyp på 1 200 meter under havet, mens det østlige bassenget har overflateareal på 750 000 kvadratkilometer og midlere dyp på kun 350 meter under havet.

Havstrømmer

Havsirkulasjonen i Øst-Kina-havet består hovedsakelig av en nordvestgående arm av Kuroshiostrømmen og en sørgående kyststrøm langs østkysten til Kina, styrken og bredden til disse strømmene varierer noe med monsunen. I Sør-Kina-havet er sirkulasjonen og utveksling av vannmasser dominert av monsunen, og havstrømmene følger vindretningene til monsunen.

Klima

Klimaet i Det kinesiske hav er sterkt preget av monsunen, med varm og våt sommer og kald og tørr vinter. Begge havbassengene i Det kinesiske hav er utsatt for tyfoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg