Departementet for utviklingshjelp er et nedlagt departement. Departementet ble opprettet i 1983 og nedlagt i 1990 da arbeidsoppgavene ble overtatt av Utenriksdepartementet. Statsrådsstillingen i Departementet for utviklingshjelp fortsatte som statsråd for utviklingssamarbeid i Utenriksdepartementet.

Det operative ansvaret for norsk utviklingshjelp har i alle disse årene hovedsaklig ligget hos Direktoratet for utviklingssamarbeid, NORAD.

Historie

Fra 1997 til 2000 ble statsrådsstillingen kalt statsråd for utvikling og menneskerettigheter, fra 2000 ble den kalt utviklingsminister og fra 2007 miljø- og utviklingsminister som følge av at én statsråd, Erik Solheim, samtidig fikk ansvar også for Miljøverndepartementet. Da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering i oktober 2013 ble stillingen som utviklingsminister avviklet, og utenriksministeren fikk ansvaret også for utviklingssaker. I 2019 ble statsrådstillingen igjen opprettet, da Kristelig Folkeparti kom inn i regjeringen, og Dag Inge Ulstein ble statsråd.

Oversikt over statsråder i Departement for utviklingshjelp finnes i tabellen over Norge – Statsråder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg