Vestspitsbergenstrømmen er en varm og salt havstrøm som strømmer nordover langs kontinentalsokkelen vest for Svalbard.

Vestspitsbergenstrømmen er en gren av Den norske atlanterhavsstrømmen. Strømmen fører varmt og saltholdig vann av atlantisk opprinnelse gjennom Framstredet inn i Polhavet. Her strømmer vannet rundt polbassenget mot urviseren, før det strømmer ut gjennom Framstredet langs østkysten av Grønland med Østgrønlandsstrømmen. Vannet som har sirkulert i polbassenget legger seg som et midlere lag med relativt varmt og salt vann i Østgrønlandsstrømmen. Noe av vannet svinger vestover i Framstredet og følger Østgrønlandsstrømmen sørover, men mesteparten fortsetter inn i Polhavet.

Grunnet det varme atlantiske vannet strømmen bærer med seg, er Vestspitsbergenstrømmen en viktig kilde til varme i Polhavet, samt fjordene som befinner seg langs vestkysten av Svalbard. Strømmen er også en av grunnene til at det som regel er lite eller ingen sjøis langs vestkysten av Svalbard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg