Interiør fra utstillingen 1870. Hovedsalen med våpendekorasjon.
Interiør fra utstillingen 1870. Hovedsalen med våpendekorasjon.
Av /UiT Norges arktiske universitetsmuseum.

Den almindelige udstilling for Tromsø stift var en stor utstilling som ble avholdt i Tromsø i 1870. Den norsk-svenske kong Carl 4. (i Sverige Carl 15.) tok initiativ til utstillingen. Ålesund hadde avholdt den første fiskeri-utstillingen i Norge i 1864, og Bergen den første internasjonale fiskeriutstilling i Norge i 1865. Begge utstillingene ga positive ringvirkninger for byene med omkringliggende distrikter. Dette ønsket man også å få til for Nord-Norge.

Utstillingen var medvirkende til at Tromsø museum ble opprettet i 1872.

Formål

Her ses blant annet hestevandring, kjøretøy, smørkjerne, ploger og harver av eldre og nyere typer.
Her ses blant annet hestevandring, kjøretøy, smørkjerne, ploger og harver av eldre og nyere typer.
Av /UiT Norges arktiske universitetsmuseum.

Et formål med utstillingen var å presentere alle råstoffer og produkter i vid forstand som fantes i Tromsø stift, og alle slags arbeider og redskaper som ble brukt for å høste av næringsgrunnlaget. Tromsø stift besto i 1870 av Nordland, Troms, Finnmark, Jan Mayen og Svalbard. Ønsket var også å belyse befolkningens livsvilkår og utviklingstrinn over tid.

Det andre formålet med utstillingen var å oppmuntre innbyggerne til fortsatt å utvikle produkter og prosesser slik at verdiskapningen økte. For å oppnå det ble belønninger som medaljer, diplomer og reisestipender brukt. Finansieringen var et spleiselag bestående av offentlige myndigheter og private. Økonomisk endte utstillingen med underskudd.

Innhold

Bronsemedaljen fra utstillingen.
Bronsemedaljen fra utstillingen.
Av .

Utstillingen var delt i ni klasser:

  1. Fiskeri og ishavsfangst
  2. Jordbruk
  3. Håndverks-, fabrikk- og bergverksdrift, samt skogvesen
  4. Husflid
  5. Oldsaker og antikviteter
  6. Dyre- og planteriket
  7. Gjenstander av forskjellige slag
  8. Undervisningsmateriell for «Allmueskolen» (utstilt av Hans Majestet Kong Carl 4)
  9. Samisk kulturhistorie, vist ved «sjø- og fjellfinner»

Utstillingen la også vekt på å vise fram samisk liv og kulturhistorie. Den kjøpte en sjøsamegamme med tilhørende stabbur og krake (stillas for oppbevaring av høy) og engasjerte en familie med sjøsamer til å oppholde seg ved utstillingen og bo i gammen. Fra Senja fikk man to «fjellfinn»-familier til å flytte med hele sitt hus og slå opp teltene sine. Den ene familien slo opp sommerteltet, og den andre vinterteltet.

Omfang

Fortegnelse første del
Fortegnelse første del
Av /UiT Norges arktiske universitetsmuseum.

Utstillingen åpnet 5. august og skulle stenge 15. september, men ble forlenget til 6. oktober 1870 på grunn av stor tilstrømning av publikum. Det ble solgt 9 285 billetter. Tromsø hadde i 1870 omtrent 4 500 innbyggere. Det ble registrert 1 436 utstillere, hele 1 409 fra Tromsø stift. Et av utstillingens mål var å motivere nordnorske innbyggere til å lære av de utstilte gjenstandene, for slik å øke kvaliteten på eksisterende produkter og å utvikle nye. Det ble derfor utlyst reisestipend for de som var interessert i å reise til utstillingen for å lære. Nordland delte ut seks stipender. Finnmark delte ut stipend til 65 personer, herav 17 kvinner. Også personer fra Troms mottok stipender. Totalt 498 av 1 436 utstillere mottok belønninger i form av medaljer (231) og diplomer (267).

Byvåpenet til Tromsø, en gående rein, ble for første gang brukt på medaljene for utstillinga.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Beretning om den alminnelige Udstilling for Tromsø stift, afholdt i Tromsø August og September 1870. Udgivet af Udstillingskomiteen. Tromsø og Christiania 1872.
  • Fortegnelse vedkommende Den alminnelige Udstilling for Tromsø Stift avholdt i Tromsø i August og September 1870. Tromsø: G. Kjeldseths Bogtrykkeri 1870.
  • Fortegnelse vedkommende Den alminnelige Udstilling for Tromsø Stift avholdt i Tromsø i August og September 1870. Anden Del. Tromsø: G. Kjeldseths Bogtrykkeri 1870.
  • Fortegnelse vedkommende Den alminnelige Udstilling for Tromsø Stift avholdt i Tromsø i August og September 1870. Tredie del. Tromsø: G. Kjeldseths Bogtrykkeri 1870.
  • Ytreberg, N.A. (1959). Finnmark landbruksselskap 1859-1959. Vadsø.
  • Ytreberg, N.A. (1955). Troms landbruksselskap gjennom 100 år 1855-1955. Tromsø.
  • Ytreberg, N.A. (1946). Tromsø bys historie. Første bind. Oslo: Tell forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg