Tommy Sydsæter

Faktaboks

Tommy Sydsæter
Født
29. mars 1964, Drammen
Rhesus Minus og Tommy Tusj
Av .
Dølle Døck
Av .

Artikkelstart

Tommy Sydsæter er en norsk tegneserieskaper som er best kjent for sine mange bidrag i Norsk MAD og Pyton, samt tegneserieversjonen av rockebandet Vazelina Bilopphøggers. I 1980-årene ble han og kollega Arild Midthun toneangivende forbilder for en oppblomstring av norske humorserier.

Tegneserier

Norsk Mad

I 1980–1982 jobbet Sydsæter som tegner i Steddings og Master AS Reklamebyrå, men endret kurs etter å ha sett tegneseriene til Arild Midthun i Fantomet og Norsk Mad. Han hadde debutert i KOnK i 1982, og året etter ble han den andre norske serieskaperen som ble hyret av redaktør Dag E. Kolstad i stallen til Norsk Mad. Først som idémann og medmanusforfatter til Midthun i tresideren «Du vet du hater julen når ...», men ganske raskt først og fremst som tegner for Kolstad og Terje Nordberg.

Vazelina

Midthun og Sydsæter ble grunnlaget for en særnorsk tegneseriesuksess i 1980-årene. Etter Norsk Mad tegnet Midthun suksessen Truls og Trine i 1983, fulgt opp av Sydsæters like suksessfulle tegneserieversjon av rockebandet Vazelina Bilopphøggers fra 1984 til 1989, noe som blant annet ga ham Kulturdepartementets tegneseriepris i 1984, for Vazelina-albumet «Eventyr om Eksospott».

Et utvalg av Sydsæters serier er samlet i to Vazelina Bilopphøggers-album og 128-sidersboken Vazelina Bilopphøggers: Høggman og andre historier (1989), en rekke Pyton-pocket og Pyton-album, samt albumene Dølle Døck: Slikkelig digg og Rhesus Minus & Tommy Tusj: Sammen er vi i araldit i den ni album sterke boksen MegaPyton (2009). Det er i tillegg gitt ut fire Vazelina Bilopphøggers-julehefter.

I 2020 kom to bøker i serien De fantastiske tegneseriene med Vazelina Bilopphøggers, som samlet brorparten av tegneseriene fra 1980-årene. Den første boken klatret i sin tredje uke helt til topps på salgslisten for norsk skjønnlitteratur.

Tommy Tusj og Dølle Døck

I 1985 fulgte Sydsæter, Midthun, Frode Øverli og John Kåre Raake etter Kolstad og Nordberg, som hadde sagt opp sine stillinger i Semic/Nordisk Forlag for å etablere forlaget Gevion Norsk Forlag A/S.

Sydsæter hadde allerede tegnet en lang rekke forsider for Norsk Mad, og ble nå ledestjernen i begge de nye humorbladene til forlaget. Vazelina-seriene fortsatte i Humor og Kanari, mens Pyton ble Sydsæters store tumleplass.

I «bladet som ga rumpehumoren et ansikt» var han med å skape populære figurer som Redaktøren, en parodi på Kolstad, Dølle Døck, etter manus av Kolstad, og metaserien «Rhesus Minus & Tommy Tusj», en surrealistisk og rølpete tegneserie om to serieskapere som bodde sammen, etter manus av Rolf «Rhesus Minus» Håndstad.

Sydsæters figurer ble gallionsfigurer for Pyton, men i juni 1990 sluttet han i bladet på grunn av misnøye med honorarer og forskudd. Han vendte tilbake på tampen av 1991, sluttet i protest igjen i 1993 og kom tilbake igjen i 1995, etter at Kolstad hadde sluttet som redaktør. I mellomtiden hadde Sydsæter jobbet som spilldesigner i selskapet Funcom i 1994–1995. Han og Håndstad rakk akkurat å gjenopplive «Rhesus Minus & Tommy Tusj»-serien før Pyton ble nedlagt på tampen av 1996.

Fargelegging

Sydsæter tegnet også forsider for Pink Panter, Mjaurits og Daffy, og rakk å tusje Fantomet én gang. Etter Pyton har Sydsæter vært mindre synlig som tegner. I 1998–2002 leverte han ideer, manus og og layout til Blekkulf-tegneserier, men siden har han vært mest aktiv som fargelegger av blant annet Pondus, Ernie, Rocky, Eon og ikke minst Nemi, som han jobbet med fra 2002 til og med 2017. Han tegnet dessuten for den hollandske skoledagboken Gein årlig fra 1990 til 2015.

Bibliografi

I 2020 vendte Tommy Sydsæters strek tilbake til bokhandlerne med denne Vazelina Bilopphøggers-boken.
Av .
 • Vazelina Bilopphøggers: Eventyret om Eksospott (SEMIC/Nordisk Forlag, 1984, manus: Dag E. Kolstad, ny utgave, Egmont 2005)
 • Vazelina Bilopphøggers: Jakten på den forsvunne høggilack (SEMIC/Nordisk Forlag, 1985, manus: Dag E. Kolstad)
 • Vazelina Bilopphøggers: Høggmæn og andre historier (Bladkompaniet, 1989, manus: Tommy Sydsæter, Rolf Håndstad, Bob Wood og Dag E. Kolstad)
 • Pyton-pocket nr. 1/91: Rhesus & Tommy – Rhesus lever (Bladkompaniet, 1991, manus: Rolf Håndstad)
 • Pyton-pocket nr. 2/91: Dølle Døck med Pyrre Pyton (Bladkompaniet, 1991, manus: Dag E. Kolstad og Tommy Sydsæter)
 • Pyton-pocket nr. 5/92: Rhesus & Tommy – Rhesus har løpetid (Bladkompaniet, 1992, manus: Rolf Håndstad)
 • Pyton-album nr. 2/96: Rhesus & Tommy – Den første løpetiden (Bladkompaniet, 1996, manus: Rolf Håndstad)
 • Pyton-album nr. 6/97: Rhesus & Tommy – Rhesus’ sønn (Bladkompaniet, 1997, manus: Rolf Håndstad)
 • Pyton-album nr. 3/98: Rhesus & Tommy – Den store flukten (Bladkompaniet, 1998, manus: Rolf Håndstad)
 • Pyton-album nr. 4/99: Dølle Døck – Jula er Pyton (Bladkompaniet, 1999, manus: Tommy Sydsæter, Tormod Løkling, Tom Ostad og Dag E. Kolstad)
 • Pyton-album nr. 1/00: Dølle Døck – Jula er Pyton (Bladkompaniet, 2000, manus: Tommy Sydsæter, Tormod Løkling, Tom Ostad og Dag E. Kolstad)
 • Pyton-album nr. 3/01: Dølle Døck – Sommer-Pyton (Bladkompaniet, 2001, manus: Dag E. Kolstad og Tommy Sydsæter)
 • Pyton-album nr. 5/01: Rhesus & Tommy – Grusomt gøy (Bladkompaniet, 2001, manus: Rolf Håndstad)
 • Pyton-album nr. 2/02: Sommer Advarsel – Dølle Døck rir igjen (Bladkompaniet, 2002, manus: Dag E. Kolstad)
 • Vazelina Bilopphøggers: Hjula 2000 (Egmont, 2000, manus: Dag E. Kolstad og Rolf Håndstad)
 • Vazelina Bilopphøggers: Hjula 2001 (Egmont, 2001, manus: Dag E. Kolstad og Rolf Håndstad)
 • Vazelina Bilopphøggers: Hjula 2002 (Egmont, 2002, manus: Dag E. Kolstad og Tommy Sydsæter, opptrykk av «Jakten på den forsvunne høggilack», kun nye omslagssider)
 • Vazelina Bilopphøggers: Hjula 2005 (Egmont, 2005, manus: Dag E. Kolstad, opptrykk av «Eventyret om Eksospott» , kun nye omslagssider)
 • MegaPyton(Egmont, 2009, bokssett med totalt ni hardcoveralbum, bidrar med «Dølle Døck: Slikkelig digg» og «Rhesus & Tommy: Sammen er vi araldit»)
 • De fantastiske tegneseriene med Vazelina Bilopphøggers (Toppspinn, 2020, manus: Dag E. Kolstad og Tommy Sydsæter)
 • De fantastiske tegneseriene med Vazelina Bilopphøggers Vol. 2 (Toppspinn, 2020, manus: Dag E. Kolstad, Rolf Håndstad og Tommy Sydsæter)
 • Rhesus Minus & Tommy Tusj (Toppspinn, 2020, manus: Rolf Håndstad)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg