Faktaboks

Gary Larson
Født
14. august 1950, Tacoma, Washington, USA
Gary Larson

En av Gary Larsons tegninger fra The Far Side

Av /NTB Scanpix ※.

Gary Larson er en amerikansk tegner. Han lager først og fremst vitsetegninger, men også korte tegneserier. Han er best kjent for The Far Side, som han tegnet fra 1979 til han pensjonerte seg i 1995. På det meste ble vitsetegningene publisert i 1900 aviser, og hans 23 samlebøker er solgt i over 45 millioner eksemplarer.

Sommeren 2020 gjorde Larson comeback med nye The Far Side-vitser.

Stil

Tegningene er preget av en absurd, morbid humor, hvor dyr ofte oppfører seg som mennesker. Larson tar våre vante forestillinger og klisjeer og snur dem fullstendig rundt. I hans verden har man neshorn som kjæledyr, kuer er intelligente, forskere er barnslige idioter som har svampekrig, mens naboen har skaffet seg atombomben.

Med The Far Side revolusjonerte han vitsetegningen og inspirerte en hærskare kopister og etterfølgere over hele verden, også i Norge.

Larson la ned pennen i 1995, men høsten 2019 ble The Far Side relansert i form av et nettarkiv. I juli 2020 vendte Larson tilbake med tre nye vitsetegninger og et essay der han forklarte årsaken til comebacket. Blant annet hadde han gjenfunnet gleden med å tegne da han lærte seg å ta i bruk digitale redskaper.

Larsons gale verden

Redaktørene Terje Nordberg og Dag E. Kolstad fra det nystartede forlaget Gevion oppdaget og kjøpte de norske rettighetene til The Far Side og Bill Wattersons Tommy og Tigern i 1986.

The Far Side debuterte som Larsons gale verden i humorbladet Pyton i 1986, der den var fast innslag til og med 1995. Den gikk også som biserie i Tommy og Tigern (1989–1992), før den ble grunnstamme i månedsheftet Larsons gale verden fra 1992 til 2009, siden bare utgitt sporadisk i album- og julehefteformat.

Bokserien Galleri Larson strandet etter to utgaver i 1998 og 1999 på grunn av en stadig mer omstendelig kontroll av den norske oversettelsen fra Larsons selskap Farworks. Den tredje boken var ferdig oversatt, men ble utsatt på ubestemt tid da første tilbakemelding var en korrekturliste på over tusen punkter.

Tegnefilm og priser

Gary Larson har også laget to tegnefilmer bygget på The Far Side, og i 1985 fikk han en nyoppdaget lus, som bare finnes på ugler, oppkalt etter seg: Strigiphilus garylarsoni. I 1998 ga han ut barneboken There's a Hair in My Dirt!: A Worm's Story (norsk utgave i 2000, Et hår i maten: En ung meitemarks historie), men siden har det vært stille.

Larson er én av seks avistegnere som har vunnet Reuben Award to ganger, i 1990 og 1994. De andre er Charles Schulz, Dik Browne, Chester Gould, Jeff MacNelly og Bill Watterson.

I 1995 vant Larson Sproing-prisen for tegneserien Madame Qs forbannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg