Gary Larson, amerikansk tegner. Lager først og fremst vitsetegninger, men også korte tegneserier. Han er best kjent for The Far Side, som han tegnet fra 1979 til han pensjonerte seg i 1995. På det meste ble vitsetegningene publisert i 1900 aviser, og hans 23 samlebøker er solgt i over 45 millioner eksemplarer. 

Tegningene er preget av en absurd, morbid humor, hvor dyr ofte oppfører seg som mennesker. Larson tar våre vante forestillinger og klisjeer og snur dem fullstendig rundt. I hans verden har man neshorn som kjæledyr, kuer er intelligente, forskere er barnslige idioter som har svampekrig, mens naboen har skaffet seg atombomben. Med The Far Side revolusjonerte han vitsetegningen, og inspirerte en hærskare kopister og etterfølgere over hele verden, også i Norge.

I Norge debuterte The Far Side som Larson i månedsheftet Pyton i 1986 og fortsatte som biserie i Humor & Kanari (1987-1989) og Tommy og Tigern (1989-1992). Deretter var vitsetegningene grunnstamme i månedsheftet Larsons gale verden fra 1992 til 2009, siden bare i album- og julehefteformat. Bokserien Galleri Larson strandet etter to utgaver i 1998 og 1999, på grunn av en stadig mer omstendelig kontroll av den norske oversettelsen fra Larsons selskap Farworks. Den tredje boken var ferdig oversatt, men ble lagt på evig is da første tilbakemelding var en korrekturliste på over tusen punkter. 

Gary Larson har også laget to tegnefilmer bygget på The Far Side, og i 1985 fikk han en nyoppdaget lus, som bare finnes på ugler, oppkalt etter seg: Strigiphilus garylarsoni. I 1998 ga han ut barneboken There's a Hair in My Dirt!: A Worm's Story (norsk utgave 2000, Et hår i maten: En ung meitemarks historie), men siden har det vært stille. 

Larson er én av seks avistegnere som har vunnet Reuben Award to ganger, i 1990 og 1994. De andre er Charles Schulz, Dik Browne, Chester Gould, Jeff MacNelly og Bill Watterson. I 1995 vant Larson Sproing-prisen for tegneserien «Madame Qs forbannelse». 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.